Dovobet home

Dovobet was een combinatie van calcipotriol (Daivonex) en betamethason. Voor de behandeling van psoriasis zijn in de loop der tijd 2 vitamine D derivaten geïntroduceerd, Daivonex zalf, crème en lotion (calcipotriol 0.05%) en Silkis zalf (calcitriol 0.03%). Later kwamen er combinaties met een steroid uit onder de namen Dovobet, Xamiol en Enstilar:

- Dovobet zalf (calcipotriol 50 ug/g, betamethasondipropionaat 0.5 mg/g)
- Dovobet gel (calcipotriol 50 ug/g, betamethasondipropionaat 0.5 mg/g in lipofiele niet-alcoholische gel met butylhydroxytolueen)
- Xamiol scalp gel (calcipotriol 50 ug/g, betamethasondipropionaat 0.5 mg/g in lipofiele niet-alcoholische gel met butylhydroxytolueen).
- Enstilar schuim (calcipotriol 50 ug/g, betamethasondipropionaat 0.5 mg/g schuim met vloeibare paraffine, polyoxypropyleen, stearylether, all-rac-alfa-tocoferol, witte zachte paraffine, butylhydroxytolueen (E321), butaan dimethylether

Bijbetalen
Dovobet was iets duurder dan de som der componenten Daivonex en Betnelan. Dovobet was in het geneesmiddelen vergoedingen systeem duurder dan de andere preparaten waar het bij ingedeeld was (Daivonex en Silkis). De zorgverzekeraars weigerden daarom boven de gemiddelde clusterprijs te vergoeden waardoor de patiënt het verschil moest bijbetalen. Op een tube van 30 g, die circa 20 euro kost, moest 5 euro worden bijbetaald. Het van de markt halen van Daivonex in Nederland mocht niet baten. Daarna heeft de fabrikant Leo nog een tijdje het verschil terugbetaald aan de patiënt. Het bizarre is dat Xamiol gel, wat in feite dezelfde componenten had maar dan in een gel, weer wel volledig vergoed werd. In andere Europese landen werd Dovobet wel gewoon vergoed. Inmiddels zijn er weer generieke preparaten met calcipotriol beschikbaar, o.a. van Sandoz.

In 2015 is het product Xamiol vervallen als merknaam. Vanaf dat moment kon alleen Dovobet gel worden voorgeschreven. Dovobet gel was leverbaar in een flacon van 30 of 80 g en in een applicator van 60 g. Dovobet zalf was leverbaar via een thuisapotheek. Voor de thuislevering had de firma Leo gekozen voor Apotheekzorg. Apotheekzorg leverde Dovobet zalf (en Dovobet gel) rechtstreeks aan patiënten, buiten de reguliere apotheken om.

In 2016 is er een generiek preparaten op de markt gekomen van Sandoz:

- calcipotriol / betamethason zalf Sandoz (calcipotriol 50 ug/g, betamethasondipropionaat 0.5 mg/g)

In 2019, vanaf 1 februari, is LEO Pharma vanwege de vergoedingsperikelen geheel gestopt met de levering van Dovobet zalf. Enstilar schuim is nog wel leverbaar, en de generieke producten (calcipotriol / betamethason zalf) zijn ook leverbaar.

Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

25-01-2019 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid