Ga naar overzichtspagina met alle opmerkingen over dermatologische receptuurHandels preparaat (van groothandel Fagron)

 

Dit product is opgenomen in het standaardassortiment van Fagron / De Magistrale bereider

 

 

Voor informatie over afleveringsvormen en bestelnummers: zie assortimentsoverzicht Fagron of de assortimentslijst van de Magistrale Bereider (PDF 2013-4).

  

Fagron is een producent en leverancier (groothandel) van een aantal kant en klare dermatologische bereidingen, waaronder standaard FNA-receptuur, magistrale receptuur, een aantal eigen bases en mengsels, en ook enkele capsules en dranken.

Naast kant en klare producten (zie overzicht zalven en crèmes) levert Fagron ook grondstoffen en bases, waarin diverse actieve bestanddelen kunnen worden verwerkt. Niet elk bestanddeel is compatibel met elke basis (zie mengtabel Fagronproducten). 

De Magistrale bereider is een apotheek in Oud-Beijerland die op grote schaal FNA en magistrale receptuur maakt en kant en klaar aflevert. Ook levert de Magistrale bereider alle teerproducten uit het koolteerformularium Rotterdam. De Magistrale bereider en Fagron zijn onderdeel van hetzelfde bedrijf, waarbij Fagron de groothandel is en De Magistrale bereider een bereidingsapotheek met de vereiste vergunningen om receptuur te maken en af te leveren via andere apotheken. De Magistrale bereider heeft een uitgebreid assortiment dat is in te zien op hun website (www.fagron.nl).

  

In principe zouden alle apothekers in staat moeten zijn om alle FNA-producten en ook magistrale recepten zelf te maken en af te leveren, maar vanwege allerlei redenen is het voor apothekers soms praktischer om een kant en klaar product in te kopen.

  

Bijvoorbeeld omdat de nieuwe ARBO wetgeving speciale eisen stelt aan het bereiden ervan, eisen waaraan niet elke apotheek kan voldoen. Zoals het verwerken van grondstoffen die (volgens de ARBO wet) kankerverwekkend zijn, zoals teer, en die alleen nog maar onder speciale beschermende maatregelen mogen worden bereid. Het is dan handig om een kant en klaar product te kunnen bestellen. 

  

Ook leveren Fagron en de Magistrale bereider 'niche' producten, producten die in Nederland tot voor kort niet meer leverbaar waren, zoals griseofulvine (125 mg), waaraan incidenteel nog wel behoefte bestaat, namelijk voor de behandeling van tinea capitis bij kinderen die niet reageert op itraconazol en terbinafine. 

  

Daarnaast omvat het assortiment echter ook enkele verouderde producten die met goede redenen uit het FNA zijn verwijderd, zoals de vele teerpreparaten en producten met kamfer, borax, zwavel, wolvet of lanoline, kajapoetsmeersel en lotio pekelharing. Het blijft dus zaak om zeer kritisch te kijken naar de reden waarom het product niet meer leverbaar was of uit het FNA is verwijderd. 

  

Zie voor meer informatie over magistrale receptuur ook het Overzicht Dermatologische Apotheekbereidingen Regio Amsterdam

 

 

Fagron Farmaceuticals BV

Hoogeveenenweg 210

2913 LV Nieuwerkerk a/d IJssel

Tel     0180 331133

Fax    0180 331111

Website: www.fagron.nl

De Magistrale Bereider

van Leeuwenhoekstraat 14

3261 LT Oud-Beijerland

Tel    0186 624514

Fax   0186 619331

Website: www.magistraal.nl

 

 

 

 

 

 

23-02-2013 (JRM) -  www.huidziekten.nl