Hydrochinon / acetylcysteïne LNA home

Hydrochinon wordt vaak in combinatie met andere middelen gebruikt, zoals tretinoïne (Tretinoïne/Hydrochinon crème FNA), acetylcysteïne (Acetylcysteïne/Hydrochinon zalf LNA) en een corticosteroïd, zoals hydrocortisonacetaat of triamcinolonacetonide.

Hydrochinon remt het ontstaan van pigment in de huid en heeft zo een blekende werking op de huid. Het kan vier tot acht weken duren voordat de pigmentatie minder wordt. Als de klachten zijn verdwenen, wordt het middel vaak nog gebruikt om nieuwe pigmentvlekken te voorkomen.

Bijwerkingen (zelden): prikkeling, branderigheid en irritatie van de huid, vooral aan het begin van de behandeling. Dit verdwijnt meestal vanzelf. Vlekkige verkleuring van de huid, confettiachtige verkleuring of te sterke bleking, vooral bij langdurig gebruik. Dit kan blijvend zijn. Overgevoeligheid.

Crème of zalf 1-2 dd aanbrengen, alleen op de donker gekleurde vlekken of gedeelten van de huid. Zorg dat het middel niet in ogen, neus, mond of in een wondje terechtkomt, want dat kan irritatie geven. Komt het toch per ongeluk in ogen, neus of mond terecht, spoel dan direct met veel water. Gebruik bij blootstelling aan zonlicht altijd een antizonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor. Zonlicht kan pigmentatie verergeren.

Gebruik van hydrochinon als huidbleekmiddel kan riskant zijn. Alternatieven zijn voorhanden in de vorm van azelaïnezuur en thioctinezuur (alfa-liponzuur)). Het gebruik van hydrochinon als huidbleekmiddel in cosmetica is sinds januari 2001 verboden. Gebruik op voorschrift van een arts is nog wel toegestaan. Het verbod is gebaseerd op effecten op de middellange termijn, zoals witte vlekjes op de huid, met name in het gezicht (leukoderma met confetti-depigmentatie), en donkere onderhuidse pigmentophopingen (exogene ochronose).


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

06-08-2015 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid