ACNE INFANTUM home ICD10: L70.4

Acne infantum is acne op de peuterleeftijd, niet eerder dan 3-6 maanden na de geboorte beginnend, met folliculaire papels, pustels en comedonen, vooral in het gelaat. Het ontstaat meestal pas in het 2e levensjaar, soms met ernstige ontstekingen op de wangen. Het komt vaak voor, bij 20% van de babies, vooral bij jongetjes. De oorzaak onbekend, misschien tijdelijk verhoogde androgeen productie.

Acne infantum
acne infantum


Acne neonatorum is acne op zuigelingenleeftijd. Dit ontstaat enkele weken na de geboorte, meestal rond 2 maanden. Van acne neonatorum wordt gedacht dat het een reactie is van de talgklieren van de pasgeborene op hormonen van de moeder, nog in utero overgebracht. Helemaal zeker is dat niet. Pasgeboren kunnen ook een folliculitis krijgen door eerste blootstelling aan gisten (Pityrosporon) en bacteriën op de huid. Acne neonatorum gaat vanzelf over in enkele weken. Acne infantum kan hardnekkiger zijn en eventueel worden behandeld met lokale middelen (benzoylperoxide gel of tretinoïne crème 0.02% FNA, of erytromycine lotion).

DD: acne venenata door misbruik oliën, neonatale acne (enkele weken na de geboorte beginnend), bacteriële folliculitis, facial aseptic granuloma. Zie ook onder pustuleuze erupties bij kinderen.

 
Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

14-05-2017 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid