COWPOX (KOEIENPOKKEN) home ICD10: B08.0

Cowpox is een infectie met het cowpox virus (koepokken virus), behorend tot het Orthopoxvirus genus, waaronder ook variola, vaccinia, en monkeypox behoren. De infectie komt voor bij dieren, vooral bij knaagdieren zoals woelmuizen, en bij katten die jagen, maar kan worden overgedragen naar koeien en ander vee, exotische dieren, andere katten en naar de mens. Het is een zoönotische infectie. Mensen hebben er echter weinig last van en er zijn geen gevallen bekend van overdracht van mens naar mens. De meeste infecties komen voor in zomer en herfst.

Bemetting van mensen kan ontstaan door direct contact met een besmet dier. De huidafwijkingen bestaan uit erythemateuze laesies, vesikels, bullae, vooral aan de vingers, de hand, soms in het gezicht. Het gaat vanzelf over en er is geen behandeling nodig. Bij patiënten met afweerproblemen kan de infectie ernstiger verlopen.

Cowpox (koepokken) Cowpox (koepokken)
cowpox (milde infectie) cowpox (ernstiger verloop)

Afbeeldingen: Countess of Chester Hospital NHS Foundations Trust en CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

Een kat kan geïnfecteerd raken via de huid na een beet, of via wondjes. Ook komen soms oronasale infecties voor. Op de plaats van infectie, vaak de kop, nek of voorpoten, ontstaat een huidlaesie. Na 1-3 weken kunnen multipele secundaire huidlaesies ontstaan, noduli die na 3-5 dagen groter worden en gaan ulcereren, en overgaan in wondjes bedekt met crustae die in 4-5 weken vanzelf genezen. Katten kunnen er ziek van zijn, lusteloos, koorts, geen eetlust.

Referenties
1. Pelkonen PM, Tarvainen K, Hynninen A, Kallio ERK, Henttonen H, Palva A, et al. Cowpox with severe generalized eruption, Finland. Emerg Infect Dis 2003 Nov.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid



Diagnosecodes:
ICD10 B08.0 Overige orthopoxvirusinfecties: koepokken
ICD10 B08.0 Other orthopoxvirus infections: cowpox
SNOMED 70090004 Cowpox
DBC 4 Dermatosen door micro-organismen