GRANULOMA GLUTEALE INFANTUM home ICD10: L22

Granuloma gluteale infantum (synoniemen: vegetating potassium bromide toxic dermatitis, vegetating bromidism) is in 1891 beschreven als 'vegetating bromidism' bij gebruik van broomhoudende zalven tegen luierdermatitis, en er zijn in de jaren 70 nog wat case-reports verschenen. Er is gesuggereerd dat er een relatie is met het gebruik van krachtige gefluorideerde lokale corticosteroïden, maar dit is niet zeker. Klinisch gaat het om paarsrode noduli in het luiergebied, ovaal van vorm, gerangschikt parallel aan de huidlijnen. Anders dan de naam suggereert, is het geen granulomateuze ontsteking. De oorzaak is niet precies bekend. Waarschijnlijk gaat het om een wat heftiger vorm van een irritant contact dermatitis in het luiergebied, oftewel een luierdermatitis. Bij volwassenen komt een soortgelijk beeld voor (granuloma gluteale adultorum). Dit wordt vooral beschreven bij incontinentie voor urine en inadequate verzorging en verschoning. Ook Jacquet's erosive diaper dermatitis (erythema papulosum posterosivum van Jacquet) kan worden beschouwd als een ernstige variant van luierdermatitis (dermatitis ammoniacalis). Beide entiteiten worden nauwelijks meer gezien sinds de invoering van Pampers.

Granuloma gluteale infantum Granuloma gluteale infantum Granuloma gluteale infantum
granuloma gluteale infantum granuloma gluteale infantum granuloma gluteale infantum


DD: contact dermatitis nno, Jacquet's erosive diaper dermatitis, lues (condylomata lata), condyloma acuminata, granuloma pyogenicum, scabies, Kaposi sarcoma, mastocytose, Langerhanscel histiocytose, CTCL.

Therapie:
Maatregelen om de inwerking van vocht te beperken. Frequente wisseling van luiers of incontinentiematerialen. Beschermen van de huid met crèmes en zalven die de huidbarrière herstellen zoals zinkoxidesmeersel, vette zalven (vaseline-paraffine), eventueel corticosteroïden tot klasse II in een vette basis.

Zie verder onder luierdermatitis en Jacquet's erosive diaper dermatitis.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 L22 Luierdermatitis: granuloma gluteale infantum
ICD10 L22 Diaper [napkin] dermatitis: granuloma gluteale infantum
SNOMED 240710003 Granuloma gluteale infantum
DBC 13 spacer Inflammatoire dermatosen

ICD10 L22 Luierdermatitis: erythema papulosum posterosivum Jacquet
ICD10 L22 Diaper [napkin] dermatitis: erythema papulosum posterosivum Jacquet
SNOMED 91487003 Diaper rash [specific SNOMED term missing]
DBC 8 spacer Eczeem, overig

ICD10 L22 Luierdermatitis
ICD10 L22 Diaper [napkin] dermatitis
SNOMED 91487003 Diaper rash
DBC 8 spacer Eczeem, overig