GRANULOMATOSIS DISCIFORMIS (MIESCHER) home ICD10: L92.1

Granulomatosis disciformis chronica et progressiva van Miescher (synoniemen: Miescher granulomatosis, necrobiosis lipoidica granulomatosa, granulomatosis pseudosclerodermiformis symmetrica chronica (Gottron), granulomatosis tuberculoides pseudosclerodermiformis) is een granulomateuze ontsteking aan de onderbenen. Soms in het gezicht of in de hals. Het is beschreven door Miescher in 1948, en daarvoor is een vergelijkbaar beeld beschreven door Gottron in 1935. Het is niet zeker of het wel een aparte entiteit is, mogelijk is het een variant van necrobiosis lipoidica.

Klinisch beeld:
In de oorspronkelijke beschrijving gaat het om uitgebreide grillige gevormde geelbruine granulomateuze ontstekingen, meestal aan de onderbenen of op de voetruggen. Vanaf middelbare leeftijd voorkomend, vooral bij vrouwen. Niet geassocieerd met diabetes. Chronisch progressief beloop, slecht reagerend op lokale en systemische therapie├źn.

DD: necrobiosis lipodica, granuloma annulare, sarcoïdose, sclerodermie (morfea).

Therapie:
Zie onder necrobiosis lipodica.


Referenties
1. Miescher G, Lederer M. Granulomatosis disciformis chronica et progressiva (atypische Tuberculose). Dermatologica 1948;97:25-34.
2. Gottron HA. Granulomatosis (tuberculoides) pseudosclerodermiformis symmetrica chronica. Arch Dermatol Syph 1935;172:142.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

09-01-2022 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 L92.1 Necrobiosis lipoidica, niet elders geclassificeerd: granulomatosis disciformis
ICD10 L92.1 Necrobiosis lipoidica, not elsewhere classified: granulomatosis disciformis et progressiva
SNOMED 41352000 Granulomatosis disciformis et progressiva
DBC 27 Diagnose niet nader omschreven