ANGIOMA SENILIS (HAEMANGIOMA SENILIS, CHERRY ANGIOMA) home ICD10: I78.1

Angioma senilis (synoniemen: haemangioma senilis, cherry angioma, cherry haemangioma, ruby spots, ouderdoms-hemangioom, bloedvin) zijn solitaire of multipele felrode, vlakke tot bolronde, 1-6 mm grote angiomen. Ze komen vaak voor en nemen toe met de leeftijd, vooral na het 40e levensjaar. Meestal ontstaan er tientallen. Ze kunnen over het hele lichaam voorkomen met uitzondering van de slijmvliezen. De oorzaak is niet precies bekend. Histologisch ziet men een toename van verwijde venulen. De laesies zijn onschuldig, en veroorzaken geen klachten maar zijn soms wel voor de patiënt cosmetisch storend.

haemangioma senilis, cherry angioma haemangioma senilis, cherry angioma haemangioma senilis, cherry angioma
angioma senilis angioma senilis angioma senilis

DD: acquired capillary hemangioma, angiokeratoma circumscriptum, angiokeratoma corporis diffusum (ziekte van Fabry), angiokeratoma van Mibelli, angiokeratoma nno, blue rubber bleb nevus syndroom, Kaposi sarcoom, bacillaire angiomatosis, petechiën.


Andere verkregen hemangiomen
Naast de kleine seniele angiomen kunnen op latere leeftijd ook grote hemangiomen ontstaan, blauwpaarse solitaire tumoren, bolrond, soms uitpuilend en soms vooral dermaal gelegen. Ook deze worden aangeduid met de term (seniel) hemangioom of angioom of acquired capillary hemangioma. Op de lip kunnen ook verkregen angiomen voorkomen, dit worden venous lakes genoemd. Ook op het ooglid kunnen acquired capillary hemangiomas ontstaan (zeldzaam). Een andere, zeldzame variant is het acrale arterioveneuze hemangioom (acral arteriovenous tumor). Er bestaat ook een zeldzaam hemangioom met een papillomateus - verruceus oppervlak (verruceus hemangioom); klinisch lijkt een verruceus hemangioom sterk op een angiokeratoom (angiokeratoma corporis circumscriptum naeviformis), maar het is dieper in de dermis gelokaliseerd.


Therapie, indien gewenst:
mes Electrocoagulatie, na verdoving met EMLA crème. Zonodig eerst curettage van grotere laesies.
mes Shave-excisie, gevolgd door aanstippen met bloedstelpende aluminiumchloride oplossing of electrocoagulatie.
mes Stansbiopt-excisie of gewone excisie (voor de grotere).
mes Laser therapie (pulsed dye laser).
mes Cryotherapie.


patientenfolder


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid



Diagnosecodes:
ICD10 I78.1 Niet-neoplastische naevus: angioma senilis
ICD10 I78.1 Naevus, non-neoplastic, unspecified: angioma senilis
SNOMED 5050001 Senile angioma
DBC 25 Vasculaire dermatosen