INTERDIGITALE SINUS PILONIDALIS home ICD10: L98.8

Een interdigitale sinus pilonidalis (haarnestcyste tussen de vingers of tenen) is een klein fistelgangetje tussen de vingers of tenen dat is veroorzaakt door van buiten binnengedrongen haren. Er groeien geen haren in de ruimte (ook wel web genoemd) tussen de vingers en tussen de tenen, maar de huid is daar zacht en haren kunnen de epidermis penetreren en een ontstekingsreactie met fistel-, sinus- of cystevorming veroorzaken. Het gaat meestal om lichaamsvreemd menselijk haar of om dierlijk haar, dat stugger en dikker is. De interdigitale sinus pilonidalis komt het meest voor aan de handen, vooral aan de dominante hand, en is een beroepsziekte bij kappers, hondentrimmers en schapenscheerders. Het kan ook voorkomen tussen de tenen, maar dat is zeldzamer. Dit is beschreven bij kappers die open schoeisel droegen, maar ook bij patiënten die thuis op blote voeten liepen en waarbij dierlijke haren van honden of katten (met name de stevige snorharen van katten) de huid binnendrongen. Haren kunnen ook bij de nagelriemen of onder de nagel binnendringen, waarbij panaritium of onycholysis kan optreden.

Klinisch beeld:
Een kuiltje (pit) in de huid, soms 2 openingen of deukjes, aan de onderkant en aan de bovenkant, verbonden door een mini-fisteltje, en meestal omgeven door zwelling en/of roodheid. Soms zitten de haren of haar er nog in. Het kan ontsteken en secundair geïnfecteerd raken, er kan een abces of grotere fistel ontstaan, die doorbreekt van palmair/plantair naar dorsaal, zelfs progressie naar een osteomyelitis is beschreven.

Interdigitale sinus pilonidalis
Barber's pilonidal sinus


Therapie:
Goed verwijderen van de haren als die er nog inzitten. Dit kan voldoende zijn om het te laten genezen. Maar soms heeft zich rond de haar al een fistelgangetje gevormd, bekleed met epitheel, en dan kan het recidiveren. In dat geval is alleen excisie van de fistel effectief. Bij ernstige infectie systemische antibiotica voorschrijven. Patiënten met een interdigitale sinus pilonidalis melden zich meestal bij de huisarts of eerste hulp omdat ze een pijnlijke infectie tussen de tenen hebben, en dan wordt antibiotica gestart, maar vaak wordt de diagnose over het hoofd gezien omdat het niet breed bekend is dat dit bestaat.

Preventie: adviseren om niet meer op blote voeten door het huis te lopen als daar honden of kattenharen rond zwerven. Bij beroepsmatige blootstelling aan scherpe afgeknipte haren de ruimte tussen vingers en tenen regelmatig inspecteren en haren verwijderen.


Referenties
1. Van Rijsingen MCJ, Kanis JH, Kamsteeg M. Sinus pilonidalis interdigitalis. Ned Tijdschr Dermatol Venereol 2014;24:633-634.
2. Currie AR, Gibson T, Goodall AL. Interdigital sinuses of barber’s hands. Br J Surg 1953;41:278-288.
3. Schroder CM, Merk HF, Frank J. Barber’s hair sinus in a female hairdresser: uncommon manifestation of an occupational dermatosis. J Eur Acad Dermatol Venereol 2006;20:209-211.
4. Rubio C, Feito M, Martin MA, et al. Interdigital pilonidal sinus in the foot. Clin Exp dermatol 2008;33:656-657.
5. O’Neill AC, Purcell EM, Regan PJ. Interdigital pilonidal sinus of the foot. Foot 2009;19:227-228.
6. Mohanna PN, Al-Sam SZ, Flemming AF. Subungual pilonidal sinus of the hand in a dog groomer. Br J Plas Surg 2001;54:176-8.
7. Nagtzaam IF, Velden JJ van der, Kelleners-Smeets NW, et al. Onycholysis associated with subungual manifestation of barber’s hair sinus. Int J Dermatol 2007;46 Suppl 3:48-49.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 L98.8 Overige gespecificeerde aandoeningen van huid en subcutis: interdigital sinus pilonidalis
ICD10 L98.8 Other specified disorders of skin and subcutaneous tissue: interdigital pilonidal sinus
SNOMED 28039004 Barber's pilonidal sinus
DBC 27 Diagnose niet nader omschreven