MARISKE (ANAL SKIN TAG) home ICD10: K64.4

Een mariske (Engels anal skin tag) is een uitstulping van de perianale huid. Klinisch een huidkleurige 'flapje' vlak naast de anus, één of meerdere, soms gesteeld, zacht van consistentie, soms enigszins fibrotisch. Marisken komen vaak voor en nemen toe met de leeftijd. Het is niet precies bekend hoe marisken ontstaan. Mogelijk is elke mariske een resttoestand van een getromboseerde externe aambei. Een extern hemorrhoid puilt uit, is gevuld met gestuwd bloed, en er kan een stolsel in ontstaan. In het acute stadium is dat pijnlijk, later wordt het stolsel geheel opgeruimd en omgebouwd door fibroblasten. Een mariske kan daar het eindresultaat van zijn.

Mariske (anal tag) Perianale condylomen
meerdere marisken condylomen (dd)

Foto links: Tmalonetn - Wikimedia (Creative Commons License 3.0).


DD: hemorrhoid, fibroma (skin tag), condyloma acuminata.

Therapie:
Marisken zijn niet pijnlijk, en veroorzaken geen klachten. Er is geen reden om er iets aan te doen. Als het er veel zijn of enkele naast elkaar kan het een probleem zijn om de perianale huid goed schoon te houden. Faecesresten kunnen zich er tussen ophopen. Dat kan een reden zijn om ze te verwijderen. Ook cosmetische redenen kunnen een vraag tot excisie opleveren
mes Excisie onder lokale verdoving. De basis hechten met oplosbare hechtingen. Wegnemen met elektrisch mes of lus (elektrocoagulatie) kan ook, waarbij de basis open blijft en geneest vanaf de randen. NB: zeker stellen dat het niet een nog met bloed gevulde aambei is alvorens te excideren.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid



Diagnosecodes:
ICD10 K64.4 Skin tag (mariske) als overblijfsel van een aambei
ICD10 K64.4 Residual haemorrhoidal skin tags
SNOMED 31704005 Residual hemorrhoidal skin tags
DBC 18 spacer Proctologische dermatosen

ICD10 K62.0 Anuspoliep: mariske (anal skin tag)
ICD10 K62.0 Anal polyp: anal skin tag
SNOMED 195469007 Anal skin tag
DBC 18 spacer Proctologische dermatosen