MILIARIA CRYSTALLINA en MILIARIA RUBRA (lichen tropicus, tropische rodehond, prickly heat) home ICD10: L74.3

Miliaria is de term voor een jeukende voorbijgaande eruptie van heldere vesikels veroorzaakt door afsluiting van de uitvoergangen van de zweetklieren, vaak in combinatie met overmatig zweten. Milaria crystallina (L74.1) is de meest voorkomende vorm. Hierbij is de afvoergang geruptureerd of geblokkeerd op het niveau van het statrum corneum. Er zijn kristalheldere vesikels te zien die als druppels op de huid lijken te liggen. Het komt het meest voor op de romp en het voorhoofd. Bij miliaria rubra (L74.0) ontstaan 1-3 mm grote erythemateuze jeukende niet-folliculaire papeltjes, vesikels of pusteltjes. De blokkade is intra-epidermaal en er is een ontstekingsreactie rond de verstopte zweetklier afvoergang.

Miliaria cristallina Miliaria cristallina Miliaria cristallina
miliaria cristallina miliaria cristallina miliaria cristallina

Miliaria rubra Miliaria rubra Miliaria rubra
miliaria rubra miliaria rubra miliaria rubra

Miliaria ontstaat door overmatig zweten bij warme omstandigheden (warme omgeving (tropen), na overmatig zonnen en sauna, bij koorts, te hoge kamertemperatuur, te warm aangekleed). Vaak speelt er ook een (gedeeltelijke) blokkade van de uitvoergangen mee. Bij neonaten wordt het vaak gezien, mogelijk omdat de afvoergangen nog niet goed aangelegd of doorgankelijk zijn; ook worden babies en kleuters vaak te warm aangekleed. Andere oorzaken van blokkade van zweetklierafvoergangen zijn oedeem in de epidermis, huidziekten met parakeratose, schade door zonverbranding, vette zalven, kleding, luiers, bepaalde chemicaliƫn).

De lichte vorm (miliaria crystallina) behoeft geen behandeling. De ernstige vorm (miliaria rubra, tropische rodehond, prickly heat), die voornamelijk in de tropen voorkomt, wordt behandeld met rust, afkoeling, luchtige kleding en antipruriginosa (zie pruritus). In tropische landen zijn verkoelende talkpoeders te koop tegen prickly heat.
R/ Talc 10%, zinkoxyde 10%, glycerine 15%, aqua purif ad 100 (verkoelend en indrogend magistraal recept).

Prickly heat powderMILIARIA PROFUNDA home ICD10: L74.2

  MILIARIA PUSTULOSA home ICD10: L74.3


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

14-08-2015 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid