NAEVUS ANEMICUS home ICD10: D22.90

Een naevus anemicus (nevus anemicus, anemic nevus) is een zeldzame naevoide afwijking, vanaf de geboorte aanwezig, maar soms nauwelijks zichtbaar, met als enige verschijnsel een macula met een lichtere kleur dan de omgevende huid. De oorzaak is is een verschil in doorbloeding dat ontstaat doordat de capillairen in de naevus ongevoelig zijn voor stoffen die vasodilatatie veroorzaken zoals histamine (of bradykinine, acetylcholine, serotonine, 5-hydroxytryptamine). Wordt daarom ook wel een farmacologische naevus genoemd. Histologisch en elektronenmicroscopisch is er geen enkele afwijking in de naevus.

Naevus anemicus, anemic nevus Naevus anemicus, anemic nevus Naevus anemicus, anemic nevus
naevus anemicus naevus anemicus naevus anemicus


Klinisch beeld:
Scherp begrensde grillige lichte of witte macula, die niet rood wordt na wrijven, omdat geen vasodilatatie kan optreden. Bij het trekken van een streep wordt de streep in de normale huid rood, in de naevus niet. Bij diascopie (druk uitoefenen met een glas op de huid) verdwijnt het verschil tussen naevus en omgeving. Bij Woods lamp licht (UV) ook (terwijl bij een pigmentnaevus het verschil toeneemt). De laesies kunnen allerlei vormen aannemen, enkelvoudig of multipel zijn, en overal op het lichaam voorkomen, met een voorkeur voor de borst of bovenrug. De naevus veroorzaakt geen klachten en valt nauwelijks op. Associatie met phakomatosis pigmentovascularis komt voor.

DD: vitiligo, segmentale vitiligo, leukoderma, segmentale hypomelanose, hypochrome pigmentnaevi, naevus depigmentosus.

Therapie:
Niet mogelijk en niet nodig. Eventueel camouflage als het in het gezicht zit (zeldzaam) en als cosmetisch storend wordt ervaren.


patientenfolder


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

10-06-2011 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid