ONYCHODYSTROPHIA / ONYCHODYSTROFIE home ICD10: L60.30

Onychodystrofie is de algemene term voor abnormaal uitgroeiende nagels. Er zijn vele varianten en oorzaken van onychodystrofie. Enkele voorbeelden:

Striae transversae van Mees of Beau zijn het gevolg van tijdelijke groeistoornissen door een systemische factor (koortsende en/of ernstige ziekte, geneesmiddelen). Mees' lines tonen de zelfde kleur en curve als de lunula, bij Beau's lines is er ernstiger schade (transversale groeven, leukonychia transversa).

Bij 20-nail dystrophy zijn alle nagels dystrophisch, dit komt vooral bij kinderen voor. Bij kinderen komt ook dystrofie (verdikte, harde, gele, in twee richtingen gebogen nagels) van alleen de grote teennagels voor (great toenail dystrophia in childhood). Zie verder onder 20-nail dystrophy.

Trachyonychia is een grijs-opaque nagel met een ruw oppervlak, die bros en kwetsbaar aan het uiteinde is en makkelijk splijt. Het is een vorm van nageldystrofie die ook gezien wordt bij alopecia areata, psoriasis, lichen planus en atopisch eczeem.

Longitudinale groeven (ridged nail, neapolitan nail) komen vaak voor, zonder betekenis, vooral op oudere leeftijd, en kunnen grijswit tot geel gekleurd zijn. Komen ook voor in kader van dermatosen (lichen planus, psoriasis, amyloidosis, Raynaud, TEN, alopecia areata, CDLE, porokeratosis Mibelli, epidermolysis bullosa).

Mediane nagel dystrofie (Heller's median nail dystrophy) of dystrophia longitudinalis fissuriformis is een diepe gekartelde scheur midden in de nagel.

Pincer nail syndrome (tube nails, pincet nagel, unguis in turriculo): nagels met abnormale transverse convexiteit, die als een buis uitgroeien, en waarvan de zijkanten rond het nagelbed klemmen als een pincet. Zeer pijnlijk; oorzaak onbekend, komt ook congenitaal voor. Therapie: vorm met metalen klem corrigeren, afvijlen tot vlak boven nagelbed, of nagelextractie (zie verder onder Pincer nail).

Zie verder voor de DD onder nagelafwijkingen.


Beau's lines (striae transversae) Twenty nail dystrophy of childhood Trachyonychia, ruwe nagels
striae transversae 20-nail dystrophy trachyonychia

Longitudinale groeven Mediane canaliforme nagel dystrofie Pincer nail (buisnagel, pincetnagel)
longitudinale groeven mediane nagel dystrofie pincer nail syndrome


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-12-2009 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid