PSEUDOTUMOR VAN MASSON / PAPILLAIRE ENDOTHELIALE HYPERPLASIE (PEH) home ICD10: geen

Een pseudotumor van Masson is een paarsblauwe nodus, berustend op endotheliale hyperplasie. Het is waarschijnlijk een reactief beeld. Synoniem: Masson's vascular pseudotumor.
De laesie wordt meestal ingestuurd onder de verdenking van een blue naevus, melanoom, of hemangioom, waarbij deze diagnose er uitrolt. Het is een typische PA-diagnose, die niet op het klinisch beeld gesteld wordt. De naam van Masson is ook verbonden aan de blue cellular neuronevus van Masson.

PA: vaatruimten (vascular lakes) gevuld met fibrine, waarbij een deel van de vaatwand een papillaire hyperplasie vertoont. Masson beschreef dit in 1923 als een woekering van endotheel, omschreven als 'papillary hyperplasia of the vascular endothelial cells' waarbij het vaatlumen dicht gaat zitten, gevolgd door degeneratieve afwijkingen. Masson noemde dit ‘vegetant intravascular hemangioendothelioma’. De huidige term is papillary endothelial hyperplasia (PEH). Het is zeldzaam, zit meestal in de hoofd hals regio, maar kan ook in interne organen worden aangetroffen (nier).

Pseudotumor van Masson
pseudotumor van Masson


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, AMC, Amsterdam.

30-05-2010 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validweb counter