SKIN TEAR (LACERATIO CUTIS) home ICD10: T14.1

Een skin tear is een stuk huid dat is losgescheurd bij een bejaarde. Het begrip lapwond wordt ook wel gebruikt, maar deze term is niet exclusief gekoppeld aan de bejaarde patiënt. Een lapwond wordt veroorzaakt door een trauma, meestal een scherp trauma dat onder een hoek de huid raakt, waardoor er een lap huid loshangt. Meestal lukt het wel om de lap huid weer op zijn plaats te fixeren, maar de punt van zo'n losliggende lap kan afsterven omdat de bloedvoorziening niet goed genoeg is.

Een skin tear ontstaat ook door een trauma, meestal stoten, of vallen, of bijna vallen waarbij een helper de bejaarde stevig vastgrijpt aan een arm, of door onvoorzichtig tillen van een bejaarde, of door het lostrekken van pleisters. Een gering trauma kan bij een bejaarde al een skintear veroorzaken, omdat de huid kwetsbaar is geworden en niet goed meer vast zit aan de onderlaag. Dit is het gevolg van verandering in de huid ten gevolge van het ouder worden. Het aantal dermale papillen neemt af, en daarmee ook het totale oppervlak van het contactvlak tussen epidermis en dermis. De totale dikte van de dermis neemt af en de hoeveelheid en treksterkte van het collageen neemt af. Ook het aantal reticuline vezels neemt af. Ook bloedvaten worden kwetsbaarder bij het ouder worden, daarom ontstaan bij bejaarde makkelijk bloeduitstortingen (ecchymosen, purpura). Ook corticosteroïd gebruik, zowel lokaal als systemisch kan bijdragen aan het kwetsbaar worden van de huid.

Skin tear, lapwond Behandeling van een skin tear (lapwond) met siliconen verband
skin tear behandeling van een skintear


Behandeling:
1. Reinig indien nodig de wond met een gaasje met veel fysiologisch zout. Als er veel bloedstolsels onder zitten, veeg die er af.
2. Probeer met een klein chirurgisch pincetje de huid weer zoveel mogelijk terug te leggen. Gebruik de punten van het pincet om omgekrulde (dubbelgeklapte) huid weer terug te vouwen.
3. Fixeer zonodig het losliggende lapje huid met een steristrip. Dit gaat soms handiger met zijn tweeën. De één trekt de huid helemaal tot aan de rand van de wond op zijn plek, de ander plakt. Gebruik niet te veel steristrips, net genoeg om het huidlapje uitgestrekt te houden. Want bij het verwijderen van steristrips kan opnieuw schade ontstaan als de huid erg kwetsbaar is.
4. Bedek de gehele wond ruim met een Mepitel siliconen gaas (met gaatjes). Daaroverheen een droog verband.
5. Laat het geheel 10-14 dagen zitten. Bedwing nieuwsgierigheid, niet eerder uitpakken.
6. Verwijder bij het uitpakken voorzichtig de steristrips, trekkend in de richting van de wondranden, en schuin wegtrekkend.

Met deze behandeling is er een grote kans dat het lapje het geheel of grotendeels overleeft en na 2 weken de huid weer helemaal vast zit. Het voordeel van mepitel siliconengaas is dat dit materiaal het lapje fixeert, het kleeft er aan vast en aan de omgeving en voorkomt horizontale verschuiving. Hierdoor kan het lapje goed hechten aan de onderlaag. De kleefkracht is niet groot, er is geen lijmlaag, de siliconen hebben intrinsiek klevende eigenschappen. Hierdoor is het materiaal ook weer makkelijk te verwijderen. Deze 2 eigenschappen maken het siliconengaas ook zeer geschikt voor het verbinden van vrije transplantaten.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid



Diagnosecodes:
ICD10 T14.1 Open wond van niet gespecificeerde lichaamsregio: lapwond
ICD10 T14.1 Open wound of unspecified body region: skin tear
SNOMED 428220001 Traumatic tear of skin
DBC 27 Diagnose niet nader omschreven