SPOROTRICHOSIS home ICD10: B42.1

Sporotrichosis is een infectie met de schimmel Sporotrichosis Schenckii. Deze schimmel komt over de hele wereld voor in de aarde, in planten en in tuinafval. Men kan het oplopen via tuinieren, o.a. door het prikken aan doorns of het opruimen van mos, takken of het verwerken van hooi. Sporotrichosis wordt ook wel rose-gardeners' disease genoemd. Meestal veroorzaakt de schimmel een huidinfectie, maar het kan ook in de longen, botten en gewrichten en in de hersenen voorkomen, vooral bij een gestoorde afweer. In de huid kan het zich verspreiden via de lymfbanen, waarbij opeenvolgende lymfklieren geïnfecteerd raken en opzwellen. Dit wordt een sporotrichoïde verspreiding genoemd. De longen kunnen geïnfecteerd raken door inhalatie van sporen. Het kan ook worden overgebracht door katten en is een beroepsziekte bij dierenartsen.

Sporotrichosis Sporotrichosis Sporotrichosis
sporotrichosis sporotrichosis sporotrichoïde distributie

Sporotrichosis Sporotrichosis Sporotrichosis
sporotrichosis disseminata sporotrichosis disseminata sporotrichosis disseminata

Klinisch beeld:
Het begint vaak op 1 plek als een pijnloze rode roze of paarse nodus, 1-12 weken na infectie via een huidbeschadiging, meestal aan een vinger, hand of onderarm. De nodus wordt groter en gaat ulcereren, en in de omgeving kunnen nieuwe noduli ontstaan. De ulcera genezen langzaam of niet. Het kan zich door het lichaam verspreiden (gedissemineerde sporotrichosis), o.a. naar botten en gewrichten (osteoarticular sporotrichosis) en naar de hersenen (sporotrichosis meningitis).

Diagnostiek:
Aantonen van de schimmel in een huidkweek of biopt.

Therapie:
R/ itraconazol 1 dd 200 mg, voortzetten tot 2-4 weken na klinische genezing. Voor cutane vormen kan dat 3-6 maanden duren, voor gedissemineerde vormen een jaar. Bij onvoldoende effect:
R/ itraconazol 2 dd 200 mg, of terbinafine 2 dd 500 mg.
R/ Fungizone (amfotericine B) 0.25 mg/kg per dag.
R/ Noxafil (posaconazol) 2 dd 400 mg.
R/ Verzadigde waterige kaliumjodide oplossing (SSKI) 1.0-1.5 g per dag.
Chirurgische excisie van nodi in de longen of van bothaarden.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

08-11-2021 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid