STOMA DERMATITIS home ICD10: L30.3

Stoma dermatitis is een eczeem of irritatie rond een stoma opening. Rond een stoma kan de huid ernstig geïrriteerd raken door contacteczeem en/of de inwerking van (zure) darmsappen.

DD: contactallergie voor de stomapleisters of schoonmaakmiddelen / huidbeschermers, smetten (intertrigo), overgroei van bacteriën, Candida, perifocale lokalisatie van huidziekten zoals psoriasis en seborroisch eczeem, coccogeen eczeem, en bij ernstige beschadiging ook pyoderma gangrenosum (m.n. bij Crohn patiënten).

Therapie:
Goede diagnostiek, oorzaakgerichte aanpak. Vaak is het probleem dat lokale therapie met corticosteroïden niet mogelijk is omdat door de vetten uit de zalf het stomamateriaal niet meer plakt. Een optie is om een sterk steroïd te gebruiken (Dermovate crème) en dit 1 keer daags na een stomazak wissel gedurende 10-15 minuten te laten intrekken. Of een corticosteroid dosis-aerosol: beclomethason (Becotide 100, Becloforte 250), of fluticason (Flixotide Evahaler 125 of 250). Daarna de huid reinigen en stomamateriaal plakken.

Pyoderma gangrenosum rond stoma bij de ziekte van Crohn Pyoderma gangrenosum rond stoma bij de ziekte van Crohn
PG rond stoma bij Crohn  


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 L30.3 Infectieuze dermatitis: stoma dermatitis
ICD10 L30.3 Infective dermatitis: peristomal dermatitis
SNOMED 236125004 Peristomal dermatitis
DBC 8 Eczeem, overig