SPOELCELLIG LIPOOM / FUSIFORM LIPOMA home ICD10: D17.9

Een spoelcellig lipoom (spindle cell lipoma, fusiform lipoma) is een zeldzame variant van een lipoom (circa 1.5% van alle lipomen die opgestuurd zijn voor PA). Het is een benigne tumor, langzaam groeiend, veroorzaakt meestal geen pijn of andere klachten. De gemiddelde grootte bij presentatie is 4-5 cm. Het wordt vooral gezien bij mannen, vanaf circa 40 jaar. Vermoedelijk vanwege de aanwezigheid van androgeenreceptoren in de tumor. Maar het komt zeker ook bij vrouwen voor. Klinisch zijn ze moeilijk te onderscheiden van gewone lipomen. Soms zijn ze ingekapseld, ze voelen wat vaster aan dan een gewoon lipoom, en meestal gaat het om solitaire laesies. Multipele laesies en familiair voorkomen zijn ook beschreven, maar zeldzaam. De diagnose wordt meestal achteraf gesteld op het histologisch beeld dat gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van spoelcellen en collageenbundels in het lipoom. Met afbeeldend onderzoek (echo, MRI) is de laesie moeilijk te onderscheiden van een maligne tumor zoals een liposarcoom. De voorkeurslokalisatie van fusiforme lipomen is hals en nek, de rug en de schouders, maar ze kunnen overal zitten, ook in het gezicht en zelfs in de mondholte, keel, tong, oogkas, glandula parotis, schedel, extremiteiten.

DD: gewoon lipoom, liposarcoom, myxoid liposarcoma, pleomorphic cell lipoma, weke delen tumor.

PA:
Lipoom met vele mature adipocyten maar ook spoelvormige cellen (histiocyten) en bundels van collageenvezels. Geen mitosen, geen atypisch aspect. De fusiforme cellen zijn CD34 positef en S100 negatief. Soms is er weinig vetweefsel, dan is de diagnose moeilijk.

Bij een pleomorphic cell lipoma zijn er multinucleaire reuscellen gerangschikt in rosettes (bloembladvormig, roosvormig), dit wordt ook wel ‘floret-like giant cells’ genoemd. Floret is een Engelse term voor de knop van een bloem en de daaromheen gerangschikte bloemblaadjes.

Therapie:
Excisie. Proberen radicaal te verwijderen, het lipoom kan teruggroeien als er nog resten achterblijven.


Referenties
1. Seo BF, Kang IS, Oh DY. Spindle Cell Lipoma: A Rare, Misunderstood Entity. Arch Craniofac Surg 2014;15(2):102-104.
2. Machol JA 4th, Cusic JG, O'Connor EA, Sanger JR, Matloub HS. Spindle Cell Lipoma of the Neck: Review of the Literature and Case Report. Plast Reconstr Surg Glob Open 2015;3(11):e550.
3. Syed S, Martin AM, Haupt H, Podolski V, Brooks JJ. Frequent detection of androgen receptors in spindle cell lipomas: an explanation for this lesion’s male predominance? Arch Pathol Lab Med 2008;132:81-83


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 D17.9 Benigne lipomateus neoplasma, niet gespecificeerd: spoelcellig (fusiform) lipoom
ICD10 D17.9 Benign lipomatous neoplasm, unspecified: spindle cell lipoma (fusiform lipoma)
SNOMED 404058008 Spindle cell lipoma
DBC 3 Benigne tumoren