TRICHILEMMOMA home ICD10: D23.9

Een trichilemmoom is een benigne folliculaire tumor uitgaande van de haarschacht. Klinisch zijn het kleine exofytisch groeiende verruceuze papels, meestal in het hoofd-hals gebied, vooral centraal in het gelaat. Multipele trichilemmomen kunnen voorkomen bij het Cowden syndroom, een autosomaal dominante genodermatose veroorzaakt door een mutatie in het PTEN tumor-suppressor gen. De diagnose wordt meestal niet gesteld op het klinisch beeld, maar achteraf, door de patholoog.

Trichilemmoom Cowden syndroom
trichilemmoma trichilemmomen bij Cowden

Trichilemmoom Trichilemmoom
trichilemmoma trichilemmoma


DD: verruca vulgaris, basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom, inverted follicular keratosis, trichilemmaal carcinoom, Zie ook onder adnextumortjes.

PA:
Goed afgrensbaar vaak rond, lobulair tumortje opgebouwd uit plaveiselcellen zonder atypie. In verbinding met de epidermis. Meestal met hyperkeratose. De cellen kunnen basaloid aankleuren waardoor het kan lijken op een basaalcelcarcinoom. Er is ook randpallisadering, met cuboidale of columnar cellen op een duidelijk zichtbare basaalmembraan, waarbij de celkernen hoog kunnen liggen (reverse polarity). Andere componenten die gezien kunnen worden bleke eosinofiele cellen, clear cells, desmoplasie, squamous morules (squamous eddies), en centraal mucine depositie.

Trichilemmoma Trichilemmoma Trichilemmoma
trichilemmoma trichilemmoma trichilemmoma

PA-Foto's: L. Wozniak en K.W. Zielinski - Wikimedia (Creative Commons license 3.0).


Therapie:
mes Excisie.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

06-06-2024 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 D23.9 Overige benigne neoplasma van huid, niet gespecificeerd: trichilemmoma
ICD10 D23.9 Other benign neoplasms of skin, unspecified: trichilemmoma
SNOMED 274900003 Trichilemmoma
DBC 3 Benigne tumoren