VERRUCEUS HEMANGIOOM home ICD10: D18.0

Een verruceus hemangioom is een zeldzame variant van een capillair of caverneus hemangioom, met een hyperkeratotisch of papillomateus oppervlak. Het is gebruikelijk om vasculaire laesies in te delen in vaattumoren (vascular neoplasms) of vasculaire malformaties. Het verruceus hemangioom is moeilijk in te delen, klinisch lijkt het op een vasculaire malformatie, maar de histologie past beter bij een vasculaire tumor (WT1 en Glut-1 positief).

Klinisch beeld:
De laesies zijn aanwezig vanaf de geboorte of ontstaan in de eerste levensmaanden. Ze zitten meestal aan de onderbenen, unilateraal, maar kunnen ook op andere locaties ontstaan zoals de romp, armen, of op het hoofd. Ze beginnen als blauwe maculae, later paars-rode maculae en plaques. Pas later, vaak na trauma of infectie ontstaat het verruceuze oppervlak. De grootte kan variëren van 4 mm tot meer dan 8 cm. Ze nemen langzaam toe in grootte. Anders dan hemangioma of infancy gaan ze niet vanzelf weer in regressie. Klinisch en histologisch lijkt het erg op een angiokeratoom. Het enige verschil is dat de vaatruimten in een verruceus hemangioom dieper reiken, in de diepe dermis en subcutis. De diagnose wordt meestal pas gesteld na histologisch onderzoek.

Verruceus hemangioom Verruceus hemangioom
verruceus hemangioom verruceus hemangioom


DD: angiokeratoma (angiokeratoma corporis circumscriptum naeviformis), lymphangioma circumscriptum, hemangioma of infancy, acquired capillary hemangioma.

PA:
Capillair of caverneus hemangioma in de diepe dermis en subcutis, in combinatie met reactieve epidermale acanthose, papillomatose, en hyperkeratose. Positief voor GLUT-1 (glucose transporter type-1) en WT1 (Wilms tumor-1). GLUT-1 wordt vaak gezien in vasculaire tumoren.

Histologie verruceus hemangioom Histologie verruceus hemangioom
ingescande coupe (zoom) ingescande coupe (zoom)


Therapie:
mes Excisie in een vroege fase.
mes Laser.
mes Elektrocoagulatie.
mes Cryotherapie.
mes Scleroseren.


Referenties
1. Imperial R, Helwig EB. Verrucous hemangioma. A clinicopathologic study of 21 cases. Arch Dermatol 1967;96(3):247-243.
2. Calduch L, Ortega C, Navarro V, Martínez E, Molina I, Jordá E. Verrucous hemangioma: report of two cases and review of the literature. Pediatr Dermatol 2000;17(3):213-217.
3. Mestre T, Amaro C, Freitas I. Verrucous haemangioma: a diagnosis to consider. BMJ Case Rep 2014;2014:bcr2014204612.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

02-08-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 D18.0 Hemangioom, elke lokalisatie: haemangioma verrucosum
ICD10 D18.0 Haemangioma, any site: verrucous hemangioma of skin
SNOMED 254787009 Verrucous hemangioma of skin
DBC 25 Vasculaire dermatosen