CONVOLUTEN ICD10: I83.9

Convoluten of een convoluut is een kluwen van spataderen, een opeenhoping van varices op 1 plek.

Convoluten Convoluten


Convolutectomie
Bij deze ingreep wordt via 1 of meerdere incisies geprobeerd de venen kluwen in zijn geheel te verwijderen, waarbij de aanvoerende tak van boven of vanuit de diepte (vena perforans) onderbonden wordt. Dit is een vaatchirugische ingreep.


Sclerocompressie therapie
Convoluten kunnen worden behandeld met sclerocompressie therapie. De venen worden in staande positie afgetekend. Vervolgens worden ze in liggende positie ingespoten met aethoxysclerol in concentraties van 2 tot 3%. De concentraties hangen af van de grootte van het vat (zie schematisch overzicht). Bij deze hogere concentraties moet wel altijd eerst worden opgetrokken om de ligging van de naald in het vat te controleren. Om dit goed te kunnen doen is een spuit nodig waarvan de zuiger gemakkelijk op en neer beweegt. Tijdens het optrekken moet de spuit goed gefixeerd worden t.o.v. het been. Een klein beetje veneus bloed (niet helder rood) dient te verschijnen in de spuit. Niet teveel optrekken, anders verdunt het sclerosans. Vervolgens het sclerosans langzaam inspuiten. Dit hoort weerstandsloos te gaan en geen pijn te veroorzaken. Per keer mag maximaal 12% gespoten worden, dus maximaal 4 ml van 3%, of 6 ml van 2%. Zie verder onder protocol scleroseren.

Het scleroseren van middelgrote vaten is normaal niet zichtbaar. In het onderstaande filmpje wordt d.m.v. groen licht het inspuiten van een vene gevolgd. Er wordt een volume van circa 2-3 ml ingespoten, dat over een lang traject terecht komt.

Video scleroseren van middelgrote varices, zichtbaar gemaakt met groen lichtVideo: scleroseren van middelgrote varices, zichtbaar gemaakt met groen licht.Muller procedure
Ook met de Muller procedure kan een convoluut worden verwijderd. Bij de Muller procedure worden de venen via mini incisies naar buiten getrokken onder lokale verdoving. De methode is vooral geschikt voor grote zijtakvarices en andere groot kaliber lange trajecten. De venen worden in staande positie afgetekend. Vervolgens wordt het traject naast het vat verdoofd met lidocaine 2%. Met kleine haakjes volgens Muller of Oesch wordt de vene aangehaakt en naar buiten getrokken. De sneetjes worden met steristrips gesloten. Daarna wordt het been gezwachteld. Dit moet 2 weken blijven zitten. Voor meer details zie onder Muller procedure.

Video Muller procedure 1Video: Muller procedure 1.


Video Muller procedure 2Video: Muller procedure 2.


patientenfolder


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 I83.9 Varices van onderste extremiteiten zonder ulcus of ontsteking
ICD10 I83.9 Varicose veins of lower extremities without ulcer or inflammation
SNOMED 72866009 Varicose veins of lower extremity [specific SNOMED term missing]
DBC 30 Chronische oppervlakkige veneuze pathologie / varices