INNERVATIE VAN HET BEEN - RISICO'S BIJ FLEBOLOGISCHE INGREPEN ICD10: n.v.t.

Bij flebologische ingrepen kunnen zenuwtakjes beschadigd raken. Bij de Muller procedure kunnen kleine sensibele huidtakjes naar buiten worden getrokken waarna een stoornis van de sensibele innervatie kan optreden. Aan het onderbeen kan dat gebeuren met cutane sensibele takjes van de nervus suralis (laterale en mediale takjes van de n. suralis cutaneus). Hierna ontstaat een doof gevoel, na verloop van maanden tot jaren kan dit zich herstellen.

De belangrijke motorische zenuwtakken liggen alijd diep en worden niet zo makkelijk per ongeluk aangehaakt bij een Muller procedure. Bij ingrepen in de knieholte (fossa politea) en het laterale onderbeen ter hoogte van net onder knie kan het gebeuren dat er motorische zenuwen beschadigd raken, want hier lopen de nervus tibialis, de nervus peroneus en de nervus suralis. De nervus peroneus loopt van de knieholte lateraal om naar de voorkant van het been, en op het punt waar de peroneustakken om het kopje van de fibula lopen ligt de zenuw oppervlakkig en is kwetsbaar. Bij beschadiging van de nervus peroneus profunda ontstaat een klapvoet. De patiënt kan de voet niet meer heffen en een huidgebied op de voetrug ter hoogte van de 1e tot 3e straal is gevoelloos. Het gebeurt zelden dat bij een Muller procedure de n. peroneus beschadigd raakt. Wat er wel kan gebeuren is dat door de verdovingsvloeistof tijdelijk een klapvoet ontstaat, na enkele uren verdwijnen alle symptomen weer.

Bij een crossectomie van de vena saphena parva kan de n. tibialis worden beschadigd. Om dit te voorkomen wordt bij een crossectomie in de fossa poplitea door de vaatchirurg altijd een ruime incisie gemaakt zodat er goed zicht is op de n. tibialis, n. peroneus en a. peronea.

Bij de radiofrequente ablatie (VNUS closure fast procedure) van de vena saphena parva kunnen door hitte takjes van de n. suralis, n. peroneus of n. tibialis worden beschadigd. Dit wordt voorkomen door een ruime hoeveelheid verdunde verdovingsvloeistof rond het vat te spuiten zodat de vene los komt te liggen van omringende vitale structuren, en door direct te stoppen op het moment dat de patiënt pijn aangeeft.

Anatomie van het been Anatomie van het been

De fossa poplitea met de nervus tibialis, de nervus peroneus en de nervus suralis.Anatomie van het been

Anatomie van het been

Innervatie van de achterkant van het been. De nervus ischiadicus (sciatic nerve) ontspringt uit L4-S1 en loopt door foramen ischiadicum naar de achterkant van het been in twee takken, de n. tibialis en de n. peroneus (ook wel common fibular nerve genoemd).
Anatomie van het been
De nervus peroneus communis (common peroneal nerve) loopt van de knieholte lateraal om naar de voorzijde van het been.Anatomie van het been
Zijaanzicht: de nervus peroneus draait om het fibula kopje heen en is daar kwetsbaar.Anatomie van het been

Takken van de n. tibialis en n. peroneus vormen de n. suralis, en ook de oppervlakkige sensibele takjes van de n. suralis cutaneus medialis en lateralis.Anatomie van het been

Diverse anatomische varianten van de mediale en laterale n. suralis cutaneous.Anatomie van het been

Diverse anatomische varianten van de splitsing van de n. peroneus in een oppervlakkige en een diepe tak.


Anatomie van het been

Oppervlakkige tak van de n. peroneusAnatomie van het been
Diepe tak van de n. peroneus. Bij beschadiging van deze tak kan een klapvoet ontstaan en een sensibele innervatiestoornis van een stukje huid op de voetrug bij dig 1-3.Anatomie van het been
Innervatie gebied (sensibel) van de n. peroneus.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

05-05-2022 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid