FORMALDEHYDE ALLERGIE print home printenhome


U BENT ALLERGISCH VOOR FORMALDEHYDE. WAT NU ?

Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor formaldehyde of formaldehyde afgevende conserveringsmiddelen (formaldehyde releasers). Wanneer u hiermee in aanraking komt, kan dat aanleiding geven tot het ontstaan of verergeren van eczeem. Het is dus belangrijk dat u probeert om contact met formaldehyde zoveel mogelijk te vermijden. Deze folder kan u daarbij behulpzaam zijn. Voor meer informatie over contactallergie, zie de folder allergisch contacteczeem.


WAT IS FORMALDEHYDE ?

Formaldehyde is een chemische stof die wordt toegepast als conserverings- of ontsmettingsmiddel, toevoeging aan lijmen en sommige plastics. Formaldehyde heeft een penetrante geur, die prikkelend werkt op huid en slijmvliezen. Formaldehyde releasers zijn stoffen waaruit formaldehyde langzaam vrijkomt, meestal gaat het om conserveringsmiddelen die formaldehyde afgeven.


IN WELKE PRODUCTEN KOMEN FORMALDEHYDE EN FORMALDEHYDE AFGEVENDE CONSERVERINGSMIDDELEN VOOR ?

Formaldehyde komt voor in huishoudelijke, schoonmaak- en reinigingsmiddelen, ook wel in vaatwasreinigers. Soms wordt het nog gebruikt als conserveringsmiddel van huidverzorgende producten en shampoos. In ziekenhuizen, zwembaden en laboratoria wordt formaldehyde soms toegepast als ontsmettingsmiddel. Verder in ziekenhuizen als conserveringsmiddel voor menselijk weefsel, en in sommige kunstharsen (phenol- en ureumharsen). Ook komt het voor in sommige lijmen, verven, metaalbewerkingsvloeistoffen en in antikreukmiddelen voor textiel.
Formaldehyde afgevende conserveermiddelen worden toegepast in huidverzorgende producten, cosmetica en in sommige medicinale zalven en crèmes.

IN WELKE BEROEPEN SPEELT ALLERGIE VOOR FORMALDEHYDE EEN ROL ?

Werkzaamheden waarbij blootstelling aan formaldehyde kan plaatsvinden:
- schoonmaakwerk (ook huishoudelijk)
- werkzaamheden in een histologisch laboratorium
- dermatoloog, doktersassistente of verpleegkundige (bij het gebruik van fixatiemateriaal voor menselijkweefsel)
- in de verf- en rubberindustrie
- in de bont-, textiel- en leerindustrie
- in de agrarische sector (toepassing van formaldehyde in pesticiden enzaadontsmettingsmiddelen)
- in beroepen waarbij phenol en ureum formaldehydeharsen geproduceerd of verwerkt worden.
Allergieën voor formaldehyde afgevende conserveermiddelen worden hoofdzakelijk gezien bij gebruikers van huidverzorgende producten, cosmetica en dermatologische crèmes.


HOE ZIET ALLERGISCH CONTACTECZEEM DOOR FORMALDEHYDE ER UIT ?

Allergisch contacteczeem door formaldehyde/formaldehyde afgevende conserveermiddelen veroorzaakt rode, jeukende huiduitslag op de plaatsen waar de huid in contact komt met formaldehyde/formaldehyde afgevende conserveermiddelen bevattende materialen. Soms verschijnen er ook bultjes en blaasjes en kan de huid sterk opzetten. Dit laatste wordt vaak gezien aan oogleden. Na enige tijd treedt schilfering van de huid op.
Huiduitslag die wordt veroorzaakt door huidverzorgende producten of cosmetica die formaldehyde/formaldehyde afgevende conserveermiddelen bevatten, wordt vaak gezien in het gelaat, op de oogleden, in de hals en op de romp.
Vloeistof of materialen die formaldehyde bevatten en die in het werk gehanteerd worden, geven vooral uitslag aan de handen en soms aan de onderarmen. Formaldehyde kan verdampen, dan ontstaan afwijkingen op de onbedekte huiddelen.
Bij een allergie voor formaldehyde in antikreukmiddelen (textiel) zal de huiduitslag gezien worden in de oksels, ellebogen en de bovenbenen.


WORDT MIJN ECZEEM GEHEEL VEROORZAAKT DOOR CONTACT MET FORMALDEHYDE ?

Het is inderdaad mogelijk dat uw eczeem geheel veroorzaakt wordt door contact met formaldehyde/formaldehyde afgevende conserveermiddelen. Als het contact met de producten waar formaldehyde/formaldehyde afgevende conserveermiddelen in zit vermeden wordt, dan treedt meestal genezing van de huidaandoening op. Toch komt het voor dat het eczeem blijft bestaan, ook al vermijdt u contact met formaldehyde/formaldehyde afgevende conserveermiddelen. Dat komt omdat eczeem vaak meerdere oorzaken heeft; naast allergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, en dergelijke. Daarnaast kan eczeem ontstaan als uiting van een erfelijke aanleg tot eczeem.
Het is altijd belangrijk om bij een allergie voor formaldehyde/formaldehyde afgevende conserveermiddelen. deze stoffen zo goed mogelijk te vermijden, maar niet in alle gevallen zal dat tot volledige genezing leiden.


HOE KUNNEN ALLERGISCHE REACTIES WORDEN VOORKOMEN ?

Het vermijden van huidcontact met formaldehyde/formaldehyde afgevende conserveermiddelen is van groot belang. Overleg met de bedrijfsarts van uw arbodienst om gezamenlijk te bekijken in hoeverre producten of productieprocessen aangepast moeten worden als u een allergie voor formaldehyde/formaldehyde afgevende conserveermiddelen heeft. Formaldehyde op de werkplek kan voorkomen in schoonmaak- en reinigingsmiddelen, ontsmettingsmiddelen, speciale plastics, lijmen en metaalbewerkingsvloeistoffen. Overleg met uw bedrijfsarts om te beoordelen of hier problemen zijn te verwachten.
Lees zorgvuldig de ingrediëntensamenstelling op de verpakking van huidverzorgende producten en cosmetica, en vermijd die producten waar formaldehyde/formaldehyde afgevende conserveermiddelen in zit! Formaldehyde komt ook voor in appreteermiddel voor textiel; dit wordt echter niet op het etiket van de textiel aangegeven. Als u een formaldehyde allergie heeft is het verstandig nieuw gekocht textiel eerst enkele malen te wassen, om op deze wijze de formaldehyde te verwijderen.
Voor informatie over formaldehyde in schoonmaak- en reinigingsmiddelen zult u zich veelal tot de fabrikant moeten wenden om hier uitsluitsel over te krijgen.


ZIJN ER ANDERE STOFFEN DIE IK MOET VERMIJDEN ?

Het vermijden van formaldehyde kan soms lastig zijn, omdat veel bronnen van formaldehyde verborgen zijn.
Er zijn verschillende conserveringsmiddelen in huidverzorgende producten en cosmetica die formaldehyde vrijgeven en deze kunnen hierdoor soms ook problemen geven, voorbeelden zijn:
2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, diazolidinyl urea, DMDM hydantoin, imidazolidinyl urea, quaternium-15, dehydroacetic acid, sodium hydroxymethylglycinate, 5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie 2023
31-05-2023 (HBW / JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).