INFORMATIE OVER DAGBEHANDELING DERMATOLOGIE IN HET AMC print home printenhome


Aandoeningen en behandelingen / Dagbehandelcentrum Dermatologie

Deze tekst geeft u informatie over het Dagbehandelcentrum Dermatologie. Voor wie is dit centrum? Hoe gaat de verwijzing? Welke behandelingen vinden plaats? Hoelang duurt een behandeling? Welke voorzieningen heeft het centrum? Voor wie is het centrum?

Het Dagbehandelcentrum Dermatologie is voor patiënten die wij thuis of poliklinisch niet goed kunnen behandelen. Door behandeling op dit centrum hoeven we patiënten niet op te nemen in het ziekenhuis.

Het Dagbehandelcentrum Dermatologie is voor alle patiënten met huidaandoeningen, maar meestal betreft het patiënten met psoriasis of constitutioneel eczeem.

Verwijzing
De verwijzing naar het Dagbehandelcentrum Dermatologie loopt via de Polikliniek Dermatologie.

Waar vindt u het centrum?
U vindt dit centrum naast de verpleegafdeling Dermatologie in gebouw A op de begane grond. U neemt de polikliniekingang van het AMC en gaat door de draaideuren direct linksaf de gang in. Na ongeveer tien meter treft u aan uw rechterzijde de ingang van de verpleegafdeling en de dagbehandeling Dermatologie.

Het verpleegkundig spreekuur
Wanneer u en uw arts tot dagbehandeling besluiten, krijgt u een afspraak voor het verpleegkundig spreekuur. Tijdens het spreekuur geeft een verpleegkundige u informatie over de dagbehandeling en over een aantal aspecten van uw aandoening. Heeft u vragen stelt u die gerust. Het gesprek duurt ongeveer 30 minuten.

De arts en de verpleegkundige in het centrum
Op de dag van de eerste behandeling krijgt u een intakegesprek met de arts van het Dagbehandelcentrum Dermatologie. De huid wordt opnieuw onderzocht waarna de eerste behandeling volgt.

De behandeling, dagelijkse begeleiding en afspraken worden door een vast team van verpleegkundigen gedaan. Soms is eerst bloedonderzoek nodig. Ook maken we op de eerste dag afspraken voor vervolgbehandelingen. Eens per twee weken bespreekt de arts de voortgang van de behandeling met u.

Op het Dagbehandelcentrum is gedetailleerde informatie aanwezig over de verschillende behandelingen. De verpleegkundigen bespreken de verschillende informatiefolders met u. Met uw vragen kunt u altijd terecht bij de verpleegkundige of de arts.

Aandoeningen en behandelingen

Welke behandelingen?
Bad-, zalf- en lichttherapie worden het meest gegeven. Bijna altijd krijgen psoriasis en eczeempatiënten een combinatie van deze drie therapieën. In het algemeen doet u zoveel mogelijk zelf. U krijgt ruim de tijd om op uw gemak aandacht aan u zelf en uw lichaam te besteden. Er is echter altijd een verpleegkundige aanwezig om u als dat nodig is bij te staan. Aarzelt u niet alle vragen die u in de loop der tijd heeft opgespaard aan de artsen en verpleegkundigen te stellen.

Psoriasis
Mensen met psoriasis nemen meestal eerst een bad met een badolie en daarna een zalfbehandeling met Ditranol. Hierna volgt meestal een lichtbehandeling van het hele lichaam met UVB of PUVA. Na de lichtbehandeling volgt vaak een zalfbehandeling met een teerzalf, die dan zo 'n twee uur moet intrekken. Mensen met psoriasis aan de handen en/of voeten krijgen alleen lichtbehandeling op deze plaatsen. Psoriasis op het behaarde hoofd behandelen wij met de scalplamp of de UVB kam en een zalfbehandeling.

Constitutioneel eczeem
Mensen met constitutioneel eczeem krijgen na een bad of douche met huidreinigende middelen een lichtbehandeling met UVB of PUVA. Eventueel gevolgd door een behandeling met een teer- of hormoonzalf.

Duur van de behandeling
Het totaal aantal vereiste behandelingen bij patiënten met psoriasis is gemiddeld rond de 40. De ene week komt u drie keer naar het AMC de andere week twee. Totaal duurt de behandeling dus ongeveer 16 weken. Dit verschilt echter van patiënt tot patiënt, met name bij constitutioneel eczeem is het aantal behandelingen sterk wisselend. Het gemiddelde verblijf is twee tot drie uur. Een gedeelte van deze tijd kunt u voor u zelf besteden.

Nacontrole
Nacontrole vindt plaats tijdens het verpleegkundig spreekuur. Dit vindt twee à drie weken na ontslag plaats. De verpleegkundige bespreekt dan hoe het thuis gaat met het zalven en dergelijke. U kunt dan al uw vragen stellen. U krijgt tevens poliklinische nacontrole door de arts.

Extra voorzieningen

Maatschappelijk werk
De afdeling Dermatologie heeft een maatschappelijk werkster voor begeleidingsgesprekken en/of hulp bij het aanvragen van vergoedingen voor extra kosten. Tijdens behandeling op het Dagbehandelingcentrum kunt u de verpleegkundige vragen u met haar in contact te brengen.

Kinderen
Het Dagbehandelcentrum Dermatologie is geschikt gemaakt voor de behandeling van kinderen met huidaandoeningen. In het Dagbehandelcentrum is een kinderbad, commode, kinderstoel, box, speelgoed en een speelhoek aanwezig. Wij betrekken ouders of verzorgers van de kinderen zoveel mogelijk bij de behandeling. Indien gewenst leggen we aan de ouders uit hoe zij de behandeling zelf kunnen uitvoeren. Ook de kinderen van patiënten die in het Dagbehandelcentrum worden behandeld, zijn van harte welkom.

Kleding en kleedruimten
Patiënten krijgen de beschikking over een afsluitbare kast voor het opbergen van kleding en waardevolle artikelen. Wij verzoeken iedere patiënt een badjas, slippers en een pyjama of trainingspak mee te nemen om tijdens het verblijf te dragen. U moet zich realiseren dat de teerhoudende zalven blijvende vlekken op de pyjama kunnen maken. Handdoeken, badolie en shampoo hoeft u niet mee te nemen, deze krijgt u in het Dagbehandelcentrum.

Eten en drinken
Koffie, thee en dergelijke worden gratis door het ziekenhuis verstrekt. Voor de lunch moet u zelf zorgen. In de hal op de begane grond van het AMC zijn automaten en winkeltjes waar u lichte maaltijden en snacks kunt kopen.

Recreatie
U kunt gebruik maken van een aparte recreatieruimte, waar relaxstoelen, televisie, radio en leesmateriaal aanwezig is. Bovendien ligt hier voorlichtingsmateriaal. U kunt in uw eigen tijd ook naar de algemene patiëntenrecreatie gaan. Deze vindt u in het G gebouw op de tweede verdieping. Roken in het Dagbehandelcentrum Dermatologie is niet toegestaan.

Tot slot
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de verpleegafdeling Dermatologie;
telefoon: 020-566 3157 / 566 4438.

Dagbehandelingcentrum Dermatologie
Locatie A0-206 (gebouw A begane grond)
telefoon: (020) 566 3157 / 566 4438
Polikliniek Dermatologie

Bron: Afdeling Dermatologie Academisch Medisch Centrum 2021
05-12-2021 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).