Aluminiumzouten home

Aluminiumzouten worden in lagere concentraties (1:10 verdunde Aluminiumacetotartraatoplossing FNA) gebruikt in natte omslagen voor het indrogend behandelen van nattend eczeem en acrovesiculeus eczeem, en in hogere concentraties als antizweetvloeistof of crème.

Voor de indicatie hyperhidrosis zijn de volgende FNA preparaten op de markt:
- Aluminiumhydroxychloride oplossing 15% FNA
- Aluminiumchloride oplossing 20% FNA
- Aluminiumhydroxychloride 20% crème FNA
- Samengesteld aluinstrooipoeder FNA

Buiten het FNA om zijn er andere preparaten zoals aluminiumhydroxychloride 15% spray (Fagron) en een scala aan commerciële antizweet sprays, lotions, en sticks op basis van aluminiumzouten. Aluminiumzouten kunnen kleding kan verkleuren, metalen kunnen worden aangetast. Er zijn verhalen in de media verschenen dat aluminiumzouten in antiperspirantia carcinogeen zouden zijn. Dit is niet het geval. Aluminiumhydroxychloride 20% oplossing is een zeer oud recept dat moeilijk te maken is voor de apotheek (niet voorschrijven).

Aluminiumchloride oplossing 35% (aluinoplossing) is een spreekkamerproduct voor het stelpen van bloedingen. Het wordt onder andere gebruikt na het afnemen van biopten, na shavebiopten, en na curettage van verruca seborroica en wordt aangebracht met wattenstokjes. Aluminiumchloride oplossing 35% wordt meestal niet betrokken van de apotheek maar van leveranciers van laboratoriumbenodigdheden. Het werkt iets minder krachtiger dan Monsels solution (ijzersulfaatoplossing) maar het geeft geen verkleuringen. Zie verder onder haemostatische producten.

Aluminiumhydroxychloride oplossing 15% FNA (solutio aluminii hydroxychloridi 15% FNA) bevat 15 % aluminiumhydroxychloride, 5 g propyleenglycol, 34.5 g water in geketoneerde alcohol 95% v/v ad 100 ml. Het wordt gebruikt voor hyperhidrosis axillaris (de alcohol kan irriteren), palmaris en plantaris. Er bestaan speciale depflacons voor hyperhidrosis axillaris (op het recept vermelden anders wordt een fles afgeleverd voor gebruik op handpalmen en voetzolen). De oplossing enkele malen per week voor het slapen gaan aanbrengen en 's nachts laten intrekken, 's ochtends afwassen.

Aluminiumchloride oplossing 20% FNA (20 g aluminiumchloride hexahydraat in 95% spiritus ketonatus) is sterker, maar irriteert meer dan aluminiumhydroxychloride oplossing 15% FNA. Aluminiumchloride oplossing 20% FNA wordt geleverd als oplossing in een fles / flacon van 100 ml of 300 ml voor handen en voeten, of in een depflacon van 30 ml voor de oksels. Het wordt gebruikt voor hyperhidrosis axillaris (de alcohol kan irriteren), palmaris en plantaris. Er bestaan speciale depflacons voor hyperhidrosis axillaris (op het recept vermelden anders wordt een fles afgeleverd voor gebruik op handpalmen en voetzolen). De oplossing enkele malen per week voor het slapen gaan aanbrengen en 's nachts laten intrekken, 's ochtends afwassen.

Aluminiumhydroxychloride crème 20% FNA (Cremor aluminii hydroxychloridi 20% FNA) is opgebouwd uit aluminiumhydroxychloride 20 g, aqua purificata 30 g, en cremor cetomacrogolis FNA ad 100 g. Het wordt gebruikt voor hyperhidrosis axillaris, palmaris en plantaris. De crème enkele malen per week voor het slapen gaan aanbrengen en 's nachts laten intrekken, 's ochtends afwassen.

Samengesteld aluinstrooipoeder FNA (Conspergens aluminis compositum FNA / conspergens antihyperhydrosicum FNA) bevat aluin (aluminiumkaliumsulfaat). De componenten zijn aluminiumkaliumsulfaat 1.84 g, salicylzuur 6 g, rijstzetmeel 10 g, zinkstearaat 3 g, talk ad 100 g. Het wordt gebruikt bij hyperhidrosis van de oksels, handpalmen en voetzolen. De talk moet 1 x daags worden aangebracht en enkele uren intrekken, daarna afgewassen met water en zeep.

Aluminiumacetotartraatoplossing 12% FNA (Solutio aluminii acetotartarici 12% ad usum externum FNA) bevat 1.5 g aluminiumacetotrartraat per 100 g waterige oplossing. De oplossing heeft een lage zuurgraad (pH 3.7). Het is gebruikelijk om de oplossing 1:10 te verdunnen en in de vorm van natte omslagen (windsels of verbanden) aan te brengen op de huid bij nattend eczeem (tenminste 2 dd aanbrengen). De 1: 10 verdunde oplossing kan ook gebruikt worden voor een handenbad bij nattend handeczeem.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-07-2015 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid