Azelaïnezuur home

Azelaïnezuur 20% in Lanettecrème I FNA kan worden gebruikt bij acne (milder dan tretinoïne, effect pas na 4 weken merkbaar), bij rosacea en bij melasma en andere vormen van hyperpigmentatie. Azelaïnezuur crème FNA bevat 20% azelaïnezuur en 30% propyleenglycol in lanette crème I FNA ad 100 g. Azelaïnezuur (azelaic acid) is een dicarbon vetzuur dat goed doordringt in de huid door zijn lipofiele eigenschappen.

Azelaïnezuur

Azelaïnezuur heeft verschillende eigenschappen waardoor het bij verschillende aandoeningen werkt. Het kan de eiwitsynthese door bacteriën remmen en het heeft daardoor een bacteriostatische werking op o.a. Propionibacterium acnes die een rol speelt in de pathogenese van acne. Daarnaast heeft het, net als bijvoorbeeld metronidazol, anti-inflammatoire eigenschappen door remming van de vorming van zuurstofradicalen door neutrofiele leukocyten. Hierdoor heeft het ook effect bij rosacea: de roodheid wordt gereduceerd. De werking van azelaïnezuur bij hyperpigmentatie berust op remming van deling van melanocyten en remming van het enzym tyrosine dat betrokken is bij de melaninesynthese.

Azelaïnezuur 20% in Lanettecrème I FNA kan puur gebruikt worden om hyperpigmentatie te verminderen; het kan ook in combinatie met corticosteroïden worden toegepast. De corticosteroïden remmen de irritatie die azelaïnezuur of propyleenglycol kunnen veroorzaken. Dit is magistrale receptuur. De volgende magistrale combinaties worden toegepast bij hyperpigmentatie (bron: Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen, Amsterdam):

- azelaïnezuur 20% + triamcinolon 0.1% in lanettecrème I FNA
- azelaïnezuur 10% + triamcinolon 0.1% in lanettecrème I FNA
- azelaïnezuur 10% + hydrocortison 1% in lanettecrème I FNA


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-07-2015 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid