Betadine shampoo home

Betadine (povidon jood) is in verschillende varianten verkrijgbaar. Het heeft een brede werking t.o.v. verschillende micro-organismen, zelfs tegen virussen.

Gram + Gram - Schimmels Sporen Virus Resist.
chloorhexidine +++ ++ + 0 + +
povidonjodium +++ +++ +++ +++ ++ 0
zilver +++ +++ + ? + +

De betadine jodium productlijn is waardevol, maar wordt helaas steeds minder voorgeschreven. Het probleem met de jodium zalf, oplossingen, shampoo, scrubs en zalfgazen is dat de middelen omdat ze zonder recept verkrijgbaar zijn (over the counter), meestal ook niet meer vergoed worden. Ze worden beschouwd als zelfzorggeneesmiddelen, die door de patiënt zelf betaald moeten worden.

Betadine jodiumproducten kunnen met een recept worden voorgeschreven, maar ze worden meestal niet vergoed. Ze zijn te koop bij de apotheek, en sommige varianten zijn ook te koop bij de drogist. Betadine jodium shampoo wordt vooral gebruikt bij infecties van het behaarde hoofd (bacteriële folliculitis). Bijvoorbeeld bij acne keloidalis nuchae. Zie voor meer informatie over antibacteriële producten de website www.wondbedekkers.nl.

Bevat 75 mg/ml povidonjood, ammoniumnonylfenoxypoly(ethyleenoxy)ethanolsulfaat, parfum, natriumhydroxide, laurinezuurdiethanolamide, en gezuiverd water. Flacon à 120 ml.
Betadine jodium shampoo

Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-07-2015 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid