Griseofulvine home

Griseofulvine was vroeger enig middel en eerste keus als oraal antimycoticum voor haren en nagels. Na de introductie van de moderne antimycotica itraconazol en terbinafine, die minder bijwerkingen hebben, is de omzet van griseofulvine gedaald en is de 500 mg tablet van de markt gehaald. Aanvankelijk was het middel nog wel op artsenverklaring verkrijgbaar (griseofulvine tab. à 125 mg, of LNA-suspensie à 25 mg/ml), maar in 2001 is het uit de markt genomen en niet meer opgenomen in het farmaceutisch kompas.

Sinds 2002 is het middel weer verkrijgbaar, o.a. via de firma Fagron. Voor de indicatie tinea capitis bij kinderen, niet reagerend op terbinafine (geregistreerd voor deze indicatie) of itraconazol (niet geregistreerd voor deze indicatie) kan het dus weer worden voorgeschreven. Naast de tabletten van 125 mg is ook een suspensie van 25 mg/ml verkrijgbaar.

In omliggende landen, waaronder de VS,  is griseofulvine nog steeds eerste keus bij tinea capitis bij kinderen. In veel landen is het ook het enige geregistreerde middel. Ondanks de bijwerkingen (m.n. misselijkheid) heeft griseofulvine nog steeds een plaats bij de behandeling van tinea capitis bij kinderen. Recente studies tonen aan dat voor de meeste trichophyton soorten ook evengoed terbinafine, itraconazol of fluconazol kan worden gegeven, maar bij infectie met Microsporum canis is er twijfel over de effectiviteit van terbinafine.

Griseofulvine kan worden voorgeschreven bij tinea capitis door M. canis of T. tonsurans.

Voor meer informatie: zie de patiëntenfolder over grisofulvine.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

08-11-2021 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid