Methotrexaat voorgevulde injectiespuiten home

Sinds enkele jaren zijn er kant en klare methotrexaat injectie spuiten op de markt. De injectiespuiten zijn handig in het gebruik. Voor de apotheker is het ook een eenvoudige oplossing om een kant en klaar product te kunnen afleveren. Zelf maken kan ook, maar het gaat om een cytostatica bereiding die speciale voorzorgen vergt. Het eerste product was Metoject dat werd geleverd door TevaPharma (nu door Lamepro). Aanvankelijk waren er problemen met de vergoeding. Sommige zorgverzekeraars vergoedden het wel, anderen niet. Sinds 1 mei 2013 worden de MTX injectiespuiten volledig vergoed. Daarna zijn er concurrerende producten verschenen zoals Ebetrex injectie spuiten van Sandoz, en methotrexaat voorgevulde spuiten van ADOH.

Metoject (Lamepro)
Metoject voorgevulde injectiespuiten zijn verkrijgbaar in 9 doserings-varianten: 7.5, 10, 12.5, 15, 17.5, 20, 22.5, 25 en 30 mg. De concentratie van de injectievloeistof is 50 mg/ml, de inhoud van de voorgevulde injectiespuiten varieert. Er is ook een auto-injector beschikbaar (Metoject pen) in dezelfde range.

Metoject (Lamepro)
Metoject (Lamepro)
De spuit is ontworpen met vleugels zodat ook patiƫnten met artritis het eenvoudig kunnen injecteren. De naald kan er niet afschieten (luer lock). Metoject is 2 jaar houdbaar en hoeft niet in de koelkast bewaard te worden, in tegenstelling tot de magistrale bereiding die kort houdbaar is en in de koelkast moet worden bewaard.
Meer informatie: www.metocare.nl en zie ook de bijsluiter Metoject spuit (PDF) en de bijsluiter Metoject pen (PDF)


Ebetrex (Sandoz)
Ebetrex (voorheen Methotrexaat EBW) injectiespuiten van Sandoz zijn verkrijgbaar in 9 hoeveelheden: 7.5, 10, 12.5, 15, 17.5, 20, 22.5, 25 en 30 mg. De concentratie van de injectievloeistof is 20 mg/ml, en de inhoud van de voorgevulde injectiespuiten varieert.

Methotrexaat Sandoz
Meer informatie: zie de bijsluiter (PDF)Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

15-01-2016 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid