Parfenac home

Parfenac (bufexamac) is een hydraterende crème met geringe ontstekingsremmende en jeukstillende eigenschappen. Het was geregistreerd voor de indicatie eczeem.  In de periode 2003-2006 verschenen echter diverse case-reports over contactallergieën op bufexamac, waaronder ernstige gegeneraliseerde reacties. Mede daarom werd het middel steeds minder toegepast.

Parfenac was vroeger op recept verkrijgbaar. Sinds November 2003 was het als OTC product te koop bij drogist of apotheek, zonder recept. In 2005 is dit door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen teruggedraaid: vanwege de ernstige bijwerkingen die kunnen optreden mocht Parfenac niet zomaar meer vrij verkocht worden, het middel werd weer recept-plichtig, maar werd niet vergoed. In 2006 is het door de fabrikant van de markt gehaald. In het buitenland en via internet is het nog wel te krijgen. Vanwege het bovenstaande is het echter af te raden dit te gebruiken bij eczeem.

Referenties
1. Proske S, Uter W, Schnuch A, Hartschuh W. Severe allergic contact dermatitis with generalized spread due to bufexamac presenting as the "baboon" syndrome. Dtsch Med Wochenschr 2003;128:545-547.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

06-08-2015 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid