Strooipoederbasis, resorbeerbaar strooipoeder en antizweet strooipoeder home

Strooipoederbasis FNA (Conspergens adhesivum FNA) bevat talk (90 g) en zinkoxide (10 g) en mag niet gebruikt worden op nattende huid en open wonden, omdat er rond talk ingebouwd in wonden granuloomvorming kan ontstaan. Dit speelt o.a. bij de toepassing van talkpoeder bij waterpokken, die hevig kunnen jeuken, maar waarbij op een gegeven moment ook kleine erosies en ulcera ontstaan als de vesikels kapot gaan.

Resorbeerbaar strooipoeder FNA (Conspergens resorbebile FNA) bevat gesteriliseerde lactose en mag wel in wonden komen.

Menthol strooipoeder 2% is geen FNA product meer. De menthol 2% is vervangen door levomenthol 1% in strooipoeders. Levomenthol 1% strooipoeders zijn als OTC product nog wel verkrijgbaar maar geen FNA meer omdat voor die indicatie (jeuk) levomenthol gel beter werkt en niet de nadelen heeft van talk (granuloomvorming als het in wonden komt).

Samengesteld aluinstrooipoeder FNA (Conspergens aluminis compositum FNA / conspergens antihyperhydrosicum FNA) bevat aluin (aluminiumkaliumsulfaat). De componenten zijn aluminiumkaliumsulfaat 1.84 g, salicylzuur 6 g, rijstzetmeel 10 g, zinkstearaat 3 g, talk ad 100 g. Het wordt gebruikt bij hyperhidrosis van de oksels, handpalmen en voetzolen. De talk moet 1 x daags worden aangebracht en enkele uren intrekken, daarna afgewassen met water en zeep. Voor hyperhidrosis zijn er ook andere FNA preparaten op basis van aluminiumzouten.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

06-08-2015 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid