nieuws nieuws

   
23 nov 2023 Patiënten met atopisch eczeem gezocht voor de UPDATE trial (lichttherapie bij atopisch eczeem)
Patiënten aanmelden (naam + telefoonnr) kan via email naar: updatedermatologie@amsterdamumc.nl
Meer informatie
 
7 jan 2023 Nieuwe folder scabies
Met medewerking van Alexander Lokin en Patrick Kemperman namens de NVDV is er nu een duidelijke folder en een video over de behandeling van scabies (op website RIVM).
 
22 nov 2022 Ivermectine wordt vergoed
Ivermectine wordt m.i.v. 1 november 2022 vergoed voor de indicatie scabies. Dit kan helpen om de schurft epidemie in te dammen. Scabies komt steeds vaker voor en is moeilijk uit te roeien omdat vaak hele families of studentenhuizen allemaal tegelijk goed moeten worden behandeld. Dit gaat het meest efficiënt met de ivermectine tabletten. Maar arme gezinnen konden de kosten van dit geneesmiddel vaak niet betalen, zeker niet als het meerdere keren herhaald moest worden of aan grote families worden verstrekt. Dit heeft geleid tot suboptimale behandeling en verspreiding van de schurft infectie.
 
15 sep 2022 Nieuw op huidziekten.nl: pathologie foto's niet alleen maar bekijken, maar zelf inzoomen en scrollen door ingescande coupes. Zie het voorbeeld op de pagina angioleiomyoma en het overzicht van alle ingescande coupes. Met dank aan Kevin Kwee voor de coupes.

15 sep 2022 Nieuw op huidziekten.nl: ICD-10, SNOMED en DBC codes op elke pagina, en een nieuwe XL-versie van de diagnoselijst met 3540 dermatosen (Excel  / PDF).

30 mei 2022 Nieuwe magistraal bereide vervanging voor Denorex shampoo van Fagron / De Magistrale Bereider
Denorex shampoo is al een tijd niet meer leverbaar en het Duitse product TarMed shampoo is niet precies hetzelfde, vereist een recept en een artsenverklaring. Fagron heeft een magistrale vervanging gemaakt: koolteer 7.5% / levomenthol 1.5% shampoo. Bevat net als Denorex koolteer (LCD) 75 mg, levomenthol 15 mg per g. Flacon à 300 ml (bestelnummer 117942). Wordt volledig vergoed.

22 mei 2022 Een nieuwe pandemie op komst?: het apenpokkenvirus verspreidt zich in Europa en de VS via MSM contacten
Zie de pagina over apenpokken (monkeypox).

14 jan 2022 Wat te doen bij de top-6 ernstige acute dermatosen?
Zie de praktische handleiding van Alexander Lokin.

7 okt 2021 Wat te doen bij een patiënt met chronische jeuk?
Zie het stroomdiagram bij chronische jeuk van Patrick Kemperman.

15 aug 2020 Emovate uit de handel

Vanwege assortimentsrationalisatie wordt Emovate zalf en creme (clobetason) uit het assortiment genomen. Het product is nog niet afgemeld voor de G-Standaard.

24 jan 2020 Picato (ingenol-mebutaat) van de markt gehaald
 
Ingenol-mebutaat (Picato) is door de handelsvergunninghouder teruggeroepen. Er zijn aanwijzingen dat gebruikers een verhoogd risico hebben op huidkanker. Vanwege dit verhoogde risico heeft het EMA het geneesmiddel geschorst.
 
3 okt 2019 Steeds meer dermatologische producten niet meer leverbaar

Op dit moment zijn er leveringsproblemen voor Aciclovir, Acid A vit crème, Aerius drank, Azitromycine, Betadine oplossing, Betamethason oplossing, crème, zalf en gel, Canesten gyno, Clarelux, Chloraethyl spray, Corsodyl mondspray, Cutivate crème en zalf, Dalacin oplossing, Dermovate crème en zalf, Diprosone crème, Diprolene zalf, Dovobet gel, Efudix, Elocon wateremulgerende zalf, Fexofenadine, Foliumzuur, Geroxalen, Hydrocortison Fagron, isotretinoïne 10 mg, Ketoconazol shampoo, Levocetirizine, Locasalen, Miconazol strooipoeder, Protopic zalf 0,1%; 0,03%, Rozex, Rupatadine, Silkis,Tavegyl ampul, Terbinafine, Wartec, Zineryt.

Voor een actueel overzicht van alle producten met leveringsproblemen: zie de website www.farmanco.knmp.nl.
Zie ook de lijst van dermatologie producten waarbij er nu leveringsproblemen zijn.
 
25 jan 2019 Dovobet zalf niet meer leverbaar

LEO Pharma stopt met de levering van Dovobet zalf. Voor Dovobet zalf moest bijbetaald worden, dit werd door LEO Pharma gecompenseerd door levering via ApotheekZorg. Nieuwe regels maken dat dit niet meer mogelijk is. Nog wel leverbaar is Enstilar schuim. Ook zijn er generieke producten op de markt. Dit betekent dat vanaf februari in plaats van Dovobet zalf op het recept geschreven moet worden calcipotriol / betamethason zalf (calcipotriol 50 ug/g, betamethasondipropionaat 0.5 mg/g).
 
12 jul 2018 Ibaril niet meer leverbaar; en de naam Ibaril verandert in Desoximetason Bipharma

In verband met een tech transfer zijn er wijzigingen en updates aangebracht in het dossier van Ibaril. Daarbij is aan Bipharma gevraagd om ook de naam te wijzigen vanwege verwarring met andere presentaties van het product elders in de wereld die ook onder de naam Ibaril worden vermarkt. De nieuwe naam van Ibaril wordt: Desoximetason Bipharma. Bij het indienen van de wijziging is er een vertraging opgetreden, waardoor er nu een out of stock situatie aan het ontstaan is. De firma Bipharma vindt de situatie heel vervelend, maar is gebonden aan de regelgeving in dezen. Naar verwachting kan Desoximetason Bipharma uiterlijk in week 36 weer geleverd worden. Voor actueel nieuws omtrent levering of alternatieven zie www.farmanco.knmp.nl.
 
2 jan 2018 Opening Huid Medisch Centrum

Op 2 januari 2018 is in Amsterdam op de Paasheuvelweg 28 het Huid Medisch Centrum geopend, een samenwerkingsverband tussen AMC, VUmc, en Centrum Oosterwal. In deze nieuwe dermatologische polikliniek wordt de dermatologie weer in de volle omvang aangeboden.

Huid Medisch Centrum
Voor meer informatie zie: www.huidmedischcentrum.nl

Het Huid Medisch Centrum is een samenwerking van het AMC, VUmc en Centrum Oosterwal. De dermatologische afdelingen van beide academische ziekenhuizen hebben een deel van hun zorg, de door de huisarts verwezen zorg, verplaatst naar het Huid Medisch Centrum. Deze academische ziekenhuizen van Amsterdam, VUmc en AMC, gaan zich uitsluitend richten op de academische zorg. Dit houdt in dat zij alleen nog patiënten behandelen met complexere huidaandoeningen, die zijn doorverwezen door ander dermatologen of medisch specialisten.

De filosofie van het Huid Medisch Centrum is dat de huisartsen patiënten met elk denkbaar dermatologisch probleem kunnen doorverwijzen naar het Huid Medisch Centrum. In tegenstelling tot de academische ziekenhuizen kan het Huid Medisch Centrum het complete spectrum aan dermatologische behandelingen aanbieden, inclusief behandelingen van benigne huidaandoeningen, spataderen, en cosmetische zorg. Daarnaast is er een grote aandacht voor klantvriendelijkheid en klantgerichtheid.

Er is nu één adres voor alle huidzorg. Deze zorg is in een kleine organisatie efficiënt te organiseren, waardoor er kortere wachttijden te realiseren zijn.


Huid Medisch Centrum
Huid Medisch Centrum, Paasheuvelweg 28, 1105 BJ Amsterdam
Telefoon: 020-215 60 60
E-mail: info@huidmedischcentrum.nl
Website: www.huidmedischcentrum.nl


13 jul 2017 Bericht van de NVDV:
Ichthyosis patiënten eisen ureum zalven terug in het basispakket en de NVDV steunt deze actie.


Ichthyosis Netwerken heeft het initiatief genomen tot een digitale petitie om ureumhoudende zalven terug krijgen in het basispakket. De NVDV heeft zich vrijwel onmiddellijk achter dit initiatief geschaard.

Wie de digitale petitie nog niet heeft ondertekend, kan dat alsnog doen via deze link.

De petitie is tot op heden door 4.000 mensen getekend. Dat moeten er veel meer worden.

In het programma Hart van Nederland is een kort interview uitgezonden met Chantal van der Velden en haar vijfjarige dochter Fleur (met ichthyosis) aangevuld met commentaar van Suzanne Pasmans. Het filmpje is door de NVDV ondertiteld en is te downloaden via de volgende link: https://we.tl/QIXnePyM7W

U kunt echt nog meer doen. Hoe? Door uw patiënten te attenderen op de petitie en hen te vragen deze te ondertekenen. Om het voor uw patiënten makkelijker te maken hebben we een formulier ontworpen (zie PDF bestand), dat patiënten kunnen ondertekenen. Deze formulieren kunt u sturen naar v.hercules@nvdv.nl.

De redactie van www.huidziekten.nl steunt deze actie ook en plaatst het daarom voor onbepaalde tijd op de homepagina van de website. Patiëntjes met een droge huid ten gevolge van ichthyosis hebben ureumzalf nodig en het staat onomstotelijk vast dat deze zalven werken. Het is zeer storend dat ambtenaren en zorgverzekeraars de expertise van dermatologen volledig negeren met als enige drijfveer bezuinigen op de zorguitgaven. Chronische patiënten met ernstige huidaandoeningen zoals ichthyosis en eczeem worden hierdoor opgezadeld met hoge kosten.

Ichthyosis
Ichthyosis
 
14 feb 2017 Nieuw fase 2 onderzoek: anti-IL17a voor patiënten met matig tot ernstige acne

De Academische Centra in Rotterdam (Erasmus MC) en Leiden (LUMC), in samenwerking met het Centre for Human Drug Research (CHDR) zijn in december 2016 gestart met een geneesmiddelonderzoek naar het effect van anti-IL17A patiënten met matig tot ernstige acne. Het gaat om een dubbelblind gerandomiseerd multicenter onderzoek waarin de effectiviteit, veiligheid en farmacokinetiek van een nieuw anti-IL17a monoklonaal bij patiënten met matig tot ernstige acne vulgaris wordt onderzocht (CHDR1632).

Onderzoeksmiddel:
• Monoclonaal antilichaam
• Hoge affiniteit IL-17A en IL-17AF

Doel:
• Het aantonen van effectiviteit bij patiënten met matig tot ernstige acne
• Veiligheid, verdraagbaarheid en farmacokinetiek

Opzet:
• Fase 2 dubbelblinde multicenter studie
• Totaal: 75 patiënten met matig tot ernstige papulo-pustuleuze acne
• 24 weken behandeling, maandelijkse s.c. injectie
• De studie duurt ~37 weken met 9 studiebezoeken aan het CHDR
• Deelnamevergoeding patiënten: 790 EUR

Bijzonderheden:
• Optioneel biopten (extra vergoeding van 400 EUR)
• Imaging met Canfield VISIA, dagelijkse ‘selfies’

Meer informatie over deelname aan dit onderzoek:
Mocht u meer informatie wensen met betrekking tot dit onderzoek of uw patiënt naar ons door willen verwijzen, dan kunt u contact opnemen met de arts-onderzoeker T. van der Kolk (071-7517155, tvdkolk@chdr.nl).

Voor deze informatieverstrekking, pre-screening, identificatie en selectie van geschikte patiënten en eventuele andere ontstaande kosten betreffende dit onderzoek kunt u uw declaratie sturen naar het CHDR, Zernikedreef 8, 2333 CL Leiden.

Onderzoeksteam: Tessa van der Kolk, Martijn van Doorn, Robert Rissmann & Koos Burggraaf

Het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) is ook één van de onderzoekscentra. Wilt u contact opnemen met het UMCG? Dan kunt u contact opnemen met Ena Sokol (arts-onderzoeker, Dermatologie, Universitair Medisch Centrum Groningen) via tel: 06-25647064 of e-mail: e.sokol@umcg.nl

Print de informatie over dit onderzoek (PDF bestand) pdf

10 jan 2017 Nieuwe producten:
In aantocht, misschien al in 2017, is dupilumab (anti-interleukin-4 receptor alpha), voor de behandeling van atopisch eczeem.
7 jan 2017 Nieuwe producten:
Er zijn enkele nieuwe producten beschikbaar met calcipotriol: calcipotriol / betamethason schuim (Enstilar) en calcipotriol zalf, calcipotriol crème en calcipotriol lotion generiek.

20 mei 2016 Calcipotriol / betamethason zalf Sandoz
Sandoz heeft een generieke calcipotriol / betamethason zalf op de markt gebracht, in tubes van 30 of 60 g. De zalf is gewoon leverbaar via de apotheek en de patiënt hoeft niet bij te betalen.

13 mei 2016 Nieuwe producten voor psoriasis:
Voor psoriasis zijn recent of in de loop van 2016 nieuwe middelen beschikbaar: secukinumab, apremilast, en ixekizumab. En biosimilars: Remsima en Inflectra (infliximab), en Benepali (etanercept).

13 mei 2016 Triamcinolon preparaten weer vergoed
De triamcinolon 0.1% simplex basiszalf, 30 g (ZI-nummer: 15963519) en de triamcinolon 0.1% in vaseline paraffine gelijke delen, 30 g (ZI-nummer: 15967719) worden weer vergoed.

Deze bereidingen werden per 1 januari 2016 niet standaard meer vergoed, vanwege de registratie van diverse handelspreparaten. Omdat geregistreerde handelspreparaten op dit moment niet beschikbaar zijn, is men na overleg tussen de KNMP, dermatologen en zorgverzekeraars tot het besluit gekomen om deze doorgeleverde bereidingen weer te vergoeden aan patiënten, totdat de geregistreerde preparaten beschikbaar worden gesteld.

5 Feb 2016 Vergoeding dermatica 2016
Aanvullende informatie over hydrocortison en triamcinolon crème en zalf:

De informatie die de zorgverzekeraars geven aan de dermatologen schiet ernstig tekort, maar de apothekers leggen het uit (met dank aan apotheker M. de Vries, Bennekomse Apotheek): er zijn nog steeds hydrocortison en triamcinolon crème en zalf preparaten beschikbaar van verschillende fabrikanten die gewoon vergoed worden. Het hangt af de leverancier en de prijs of het wordt vergoed. Op de lijst van de zorgverzekeraars staat dat hydrocortison en triamcinolon crème en zalf niet meer vergoed worden, maar dan wordt bedoeld sommige doorgeleverde bereidingen van bereidingsapotheken zoals Fagron.

De apothekers hebben de beschikking over een zeer groot databestand waarin alle geneesmiddelen zijn opgenomen. Dit heet de Z-index. Hierin staat precies wat er vergoed wordt en wat niet. De Z-index is helaas niet openbaar. Het wordt geëxploiteerd door een commerciële organisatie die er geld voor vraagt om de database te mogen inzien. Apothekers hebben een abonnement, omdat zij zonder deze informatie niet kunnen werken. Maar dermatologen hebben geen abonnement en kunnen de gegevens niet inzien. Dat betekent dat zij afhankelijk zijn van de informatie van welwillende apothekers die het doorgeven als een bepaald product niet meer wordt vergoed door de zorgverzekeraars.

Of een geneesmiddel wordt vergoed kan soms worden gevonden in het kompas via de link prijs op medicijnkosten.nl. Maar pas op: deze informatie is niet uptodate, het loopt achter, soms een jaar op de vergoedingsregels. Ook staan nieuwe geneesmiddelen er nog niet in, en sommige FNA preparaten ook niet. Magistrale receptuur staat er helemaal niet in.

Op deze website worden de wijzigingen zo goed mogelijk bijgehouden in de lijsten die staan onder formularium dermatologie. De informatie voor zover bekend aan de redactie is verwerkt in de labels dot dot dot dot dot chronisch gebruik dot .

Zoals blijkt uit bovenstaande tekst is het vrijwel niet te doen om alles volledig uptodate te houden. De apothekers kunnen de patiënt helpen om een alternatief product te vinden dat wel wordt vergoed. Hierbij moet uiteraard wel worden opgelet dat niet een basis wordt gegeven met wolalcoholen of andere ingrediënten waar de patiënt een contactallergie voor heeft.

13 Jan 2016 Vergoeding dermatica 2016
De zorgverzekeraars hebben bekend gemaakt welke dermatologische (en andere) bereidingen nog wel en welke niet meer vergoed worden in 2016. Zie Excel bestand 1 (patiënten-versie) en Excel bestand 2 (apothekers-versie). Bron: KNMP.

De lijst geeft aanleiding tot veel verwarring want er staat bijvoorbeeld in dat hydrocortison crème en zalf 1% FNA en triamcinolon crème en zalf 0.1% FNA niet meer vergoed worden. Vanuit de apothekers wordt echter bericht dat deze middelen gewoon nog vergoed worden. Het is niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor deze lijst en wie opheldering kan verschaffen.

Mochten HCA en TCA inderdaad niet meer vergoed worden dan zijn de alternatieven:

- hydrocortison crème 1% FNA (alternatief: hydrocortison 1% in vaseline cetomacrogol crème FNA of in vaseline lanette crème FNA)
- hydrocortison zalf 1% FNA (alternatief: hydrocortison 1% in koelzalf zonder rozenolie FNA)
- triamcinolon crème 0.1% FNA (alternatief: triamcinolon 0.1% in vaseline cetomacrogol crème FNA, Emovate crème)
- triamcinolonzalf 0.1% FNA (alternatief: triamcinolon vaseline cetomacrogol zalf 0.1% of triamcinolon 0.1% in koelzalf zonder rozenolie, Emovate zalf)

14 Aug 2015 Penidural niet meer leverbaar
Astellas Pharma stopt i.v.m. beschikbaarheidsproblemen bij de externe leverancier per direct met de levering van Penidural (1.200.000 IE benzathinebenzylpenicilline). Ook de flacons met 1 of 10 miljoen IE natrium penicilline G zijn niet meer leverbaar.

Voor de indicatie recidiverende erysipelas zijn de alternatieven:
R/ Broxil (feniticilline) 1 dd 500 mg gedurende minimaal 6 maanden.
R/ Zithromax (azithromycine) 500 mg, 1 gram ineens per week gedurende minimaal 6 maanden.
R/ Penicilline on demand: bij eerste verschijnselen direct 2 gram feniticilline ineens innemen gevolgd door 3 dd 1000 mg gedurende in totaal 10 dagen.

Voor de andere indicaties moeten nog oplossingen worden gezocht. Het is mogelijk om benzathinebenzylpenicilline te importeren uit Duitsland (Tardocillin 1.2 mio IE).

10 Aug 2015 Nieuw product: Otezla (apremilast)
Apremilast is een specifieke fosfodiesterase E4-remmer, die middels verhoging van cyclisch adenosine monofosfaat (c-AMP) effect heeft op een aantal cytokinen (verhoging IL-10, remming van tumor necrosis factor (TNF)-α, IL-23, IFN-alpha, en IFN-gamma. Het is geregistreerd voor de behandeling van matige tot ernstige chronische plaque psoriasis. Zie voor meer informatie de SPC tekst van Otezla (apremilast) en de bijsluiter. Er is ook een folder voor patiënten beschikbaar.

31 Jul 2015 Merknaam Roaccutane verdwijnt
Wijziging: De firma Roche stopt met de levering van Roaccutane (isotretinoïne) als merktablet. Isotretinoïne wordt als generiek geneesmiddel geleverd door diverse leveranciers.

14 Mei 2015 Merknaam Xamiol verdwijnt
Wijziging: Xamiol gel 60 g wordt Dovobet gel 60 g. Xamiol is vanaf eind mei niet meer beschikbaar. Dovobet gel is ook leverbaar in een applicator van 60 g. Patiënten informatie is te vinden op www.dovobetgel.nl.

26 Apr 2015 Nieuw product: Metoject pen
Naast Metoject voorgevulde injectiespuiten is er nu ook een Metoject pen. Metoject pen is eenauto-injector gevuld met methotrexaat in de doserings range 7.5-10-12.5-15-17.5-20-22.5-25-30 mg. De distributeur van Metoject is Lamepro.

1 Apr 2015

Sommige dermatologische zalven en crèmes worden toch weer vergoed.

Na scherpe protesten van de KNMP tegen de bezuinigingen op een groot aantal magistrale bereidingen hebben de zorgverzekeraars dit voor een aantal producten toch weer teruggedraaid. Het vervelende is dat dit is toegezegd voor slechts een beperkte periode, namelijk maar tot 31 mei 2015. Wat er daarna gaat gebeuren is duister. De KNMP en ook de NVDV doen hun best om de magistrale bereidingen in het pakket te houden maar de macht van de zorgverzekeraars is zo groot dat het er somber uitziet voor de patiënten. De ureumhoudende producten worden bijvoorbeeld nog steeds niet vergoed.

Achmea

De apotheekbereidingen die tot 31 mei 2015 vergoed blijven:

Griseofulvine suspensie 25 mg/ml
Griseofulvine tablet 125 mg
Azijnzuurwondspoeling 0,5%
Azijnzuurwondspoeling 1 %
Azijnzuurwondspoeling 3 %
Dexamethason/chlooramfenicol/polymixine-B oogdruppels
Prednisolon/neomycine oogdruppels
Triamcinolonacetonide 0,1%/ tetracycline 3% oogzalf
Azelainezuur 20% crème
Azelainezuur 20%/ triamcinolonacetonide 0,1% crème
Betamethason 0,1%/ ketoconazol 2% crème
Fluticason 0,005%/ erytromycine 2% zalf
Fluticason 0,005%/ ketoconazol 2% zalf
Hydrocortisonacetonide 1%/ ketoconazol 2% crème
Hydrocortisonacetonide 1%/ ketoconazol 2%/ vaseline 20% crème
Hydrocortisonacetonide 1%/ tetracycline 3% zalf
Triamcinolonacetonide 0,05% creme
Triamcinolonacetonide 0,05% vaselinecreme
Triamcinolonacetonide 0,1% vaselinecreme
Triamcinolonacetonide 0,1%/ clindamycine 1% crème
Triamcinolonacetonide 0,1%/ clindamycine 1% lotion
Triamcinolonacetonide 0,1%/ clindamycine 1% zalf
Triamcinolonacetonide 0,1%/ fusidinezuur 2% crème/zalf
Triamcinolonacetonide 0,1%/ fusidinezuur 2% miconazol 2% crème
Triamcinolonacetonide 0,05%/ ketoconazol 2% crème
Triamcinolonacetonide 0,1%/ ketoconazol 2% crème
Triamcinolonacetonide 0,1%/ miconazol 2% crème
Triamcinolonacetonide 0,1%/ tetracycline 3% crème/zalf
Salicylzuur 2% zalf
Salicylzuur 2% oplossing
Salicylzuur 5% crème
Salicylzuur 5% zalf
Salicylzuur 6% gel
Salicylzuur 10% crème
Salicylzuur 10% zalf
Salicylzuur 10% hoofdzalf

11 Mrt 2015 Veel dermatologische zalven en crèmes worden niet meer vergoed.

De zorgverzekeraars hebben besloten dat per 1 maart 2015 circa 130 dermatica voor verschillende huidziekten niet meer vergoed worden. Daar zitten ook producten tussen die veel worden voorgeschreven, zoals hydrocortison / ketoconazol voor seborroisch eczeem, clotrimazol FNA producten, diverse crèmes voor hyperpigmentatie, alle keratolytische producten met salicylzuur of ureum, griseofulvine voor tinea capitis bij kinderen, diverse preparaten die in de kinderdermatologie worden gebruikt, maar ook een hele serie FNA en LNA preparaten en magistrale producten van de firma Fagron.

Er wordt een summiere motivatie bij gegeven (zie bijlage). Bij de meeste producten is er geen enkele goede reden om het product niet meer te vergoeden en dus gaat het botweg om bezuinigingen. De redenen die worden gegeven in het ambtelijk stuk wijzen er op dat er geen deskundig advies is ingewonnen. De meeste producten worden niet meer vergoed omdat ze beschouwd worden als zelfzorgproduct. Waarvoor ook receptloze (over the counter) alternatieven te koop zijn.

De dermatologen en ook de apothekers zijn woedend op de zorgverzekeraars omdat de argumentatie om de producten niet meer te vergoeden volledig flauwekul is. Ook zijn ze boos omdat de zorgverzekeraars dit eenzijdig, met terugwerkende kracht afkondigen, zonder enig overleg met de beroepsgroep en zelfs zonder deze te informeren. Patiënten zijn de dupe, vooral kwetsbare groepen zoals kinderen met eczeem, patiënten met chronische psoriasis, atopisch eczeem, ichthyosis. De apothekers organisatie KNMP heeft al een lijst gemaakt waarin per product wordt uitgelegd waarom de argumentatie van de zorgverzekeraars onzin is.

Dat sommige producten niet meer vergoed worden is overigens geen reden om ze niet meer voor te schrijven. Er zitten producten tussen die eerste keus zijn voor bepaalde indicaties, en waarvoor geen goed alternatief bestaat.

Dat de patiënt het zelf moet betalen zal helaas wel weer tot veel woedende reacties leiden. Patiënten krijgen bij de apotheek te horen dat het recept dat ze al jaren gebruiken of net gekregen hebben niet meer vergoed wordt. Patiënten worden dan boos op de dermatoloog die dit niet heeft verteld. De dermatologen zijn echter niet op de hoogte gesteld van deze bezuinigingsronde.

Omdat het nu erg ingewikkeld begint te worden om bij te houden wat er nog wel en wat er niet meer vergoed wordt, is het beter om daar geen uitspraken meer over te doen tegen patiënten. De patiënt kan bij de zorgverzekeraar informeren of het voorgeschreven product door zijn polis gedekt wordt, en hoeveel het kost. De KNMP heeft een brief opgesteld voor de patiënten om hun te informeren, en raadt ook alle patiënten aan om de recepten toch te declareren en een klacht in te dienen bij de geschillencommissie zorgverzekeraars als de zorgverzekeraar weigert te betalen.

Het wordt tijd dat de politiek ingrijpt en deze incompetente zorgverzekeraars tot de orde roept.

Uitzonderingen: de volgende zorgverzekeraars vergoeden magistrale receptuur nog wel:
- ONVZ
- CZ


De volgende dermatologische preparaten worden vanaf 1 maart niet meer vergoed:

AZELAINEZUUR 20% TCA 0,1% LANETTECREME
AZELAINEZUUR CREME 20%
AZIJNZUUR WONDSPOELING 0,5%
AZIJNZUUR WONDSPOELING 1%
AZIJNZUUR WONDSPOELING 3%
CLINDAMYCINE HCL 1% TRIAMCINOLONAC 0,1% ZALF
CLOBETASOL PP 0,05% ZWAVEL 5% ZALF
CLOTRIMAZOL ZALF 1% FNA
CLOTRIMAZOL ZINKOXIDE 1% LINIMENT
CLOTRIMAZOL ZINKOXIDEKALKWATERZALF 1% FNA
CLOTRIMAZOL ZINKOXIDESMEERSEL 1%
DESOXIMETASON 0,25% ZWAVEL 5% LOTION
DEXAMETHAS/CHLOORAMFENI/POLYM-B OOGDR FL 10ML
DITRANOL/SALICYLZUUR COLLODIUM
FLUTICASON PP 0,005% erytromycine 2% ZALF
FLUTICASON PP 0,005% KETOCONAZOL 2% ZALF
FOLIUMZUUR TABLET 2,5MG
FUSIDINEZUUR 2% TCA 0,1% MICONAZOL 2% CREME
GENTIAANVIOLET OPLOSSING 1%
GRISEOFULVINE SUSPENSIE 25MG/ML
GRISEOFULVINE TABLET 125MG
HYDROCORTISON ZETPIL 100MG
HYDROCORTISONAC 1% MICONAZOLNIT 2% ZINKOXIDESM
HYDROCORTISONAC 1% TETRACYCL HCL 3% SIMPLEXZALF
HYDROCORTISONACET 1% LIDOCAINE 3% VASELINECREME
HYDROCORTISONACETAAT 1% KETOCONAZOL 2% CREME
ICHTHAMMOL 3% LANETTECREME
ICHTHAMMOL 5% ZWAVEL 5% LANETTECREME
KALIUMJODIDE CAPSULE 50MG
KETOCONAZOL 2% HCA 1% CREME
KETOCONAZOL 2% HCA 1% VASELINE 20% CETOM CREME
KETOCONAZOL 2% HCA 1% ZINKOXIDE 10% CETO CREME
KETOCONAZOL 2% TCA 0,05% VASELINELANETTECREME
KETOCONAZOL 2% TCA 0,1% CREME
KETOCONAZOL 2% TCA 0,1% VASELINELANETTECREME
KETOCONAZOL 2% TCA 0,1% ZINKOXIDE 5% CREME
KETOCONAZOL 2% TCA 0,1% ZINKOXIDE 10% CMC
KETOCONAZOL 2% TCA 0,1% ZINKOXIDE 10% CREME
KETOCONAZOL 2% ZINKOXIDE 10% CREME
KOOLTEER OPLOSSING 5% ZWAVEL 5% LANETTECREME
KOOLTEER OPLOSSING 5% ZWAVEL 5% ZINKZALF
LANETTEZALF MET MELKZUUR 4%
LANETTEZALF MET MELKZUUR 8%
LANOLINE/VASELINE AA
LANOLINE/VASELINE/GLYCERINE ANA
LANOLINE/VASELINE/GLYCERINE NEUS-LIPPENZALF
LANOLINE/VASELINE/GLYCERINE NEUSZALF
MELKZUUR 3% GEZ WATER 30% IN CETOMACROGOLZALF
MELKZUUR CETOMACROGOLZALF 3%
MICONAZOL ZINKOXIDEKALKWATERZALF 2% FNA
NYSTATINE CREME 100.000IE/G
NYSTATINE ZALF 100.000IE/G
PODOFYLLINE COLLODIUM 5%
PODOFYLLINE COLLODIUM 20%
PODOFYLLINE COLLODIUM 25%
PREDNISOLON/NEOMYCINE OOGDRUPPELS FLACON 10ML
PREDNISOLON/NEOMYCINE OORDRUPPELS
PREDNISON TABLET 2,5MG
PREDNISON TABLET 20MG
PREDNISON TABLET 30MG
PREDNISON TABLET 50MG
SALICYLZUUR CREME 5%
SALICYLZUUR CREME 10%
SALICYLZUUR GEL 6%
SALICYLZUUR HOOFDZALF 10%
SALICYLZUUR HOOFDZALFBASIS 10%
SALICYLZUUR LANETTECREME 5%
SALICYLZUUR LANETTECREME 10%
SALICYLZUUR OPLOSSING 2%
SALICYLZUUR VASELINELANETTECREME 5%
SALICYLZUUR ZALF 5%
SALICYLZUUR ZALF 10%
SALICYLZUURVASELINEZALF 2%
SALICYLZUURVASELINEZALF 5%
SALICYLZUURVASELINEZALF 10%
SILICONEN HANDCREME
SILICONENCREME 20%
STROOIPOEDER RESORBEERBAAR FNA
THALIDOMIDE CAPSULE 50MG
THALIDOMIDE CAPSULE 100MG
THALIDOMIDE TABLET 50MG
THALIDOMIDE TABLET 100MG
TRETINOINE CREME 0,02% FNA
TRETINOINE CREME 0,05% FN
TRETINOINE CREME 0,1%
TRETINOINE OPLOSSING 0,02%
TRETINOINE OPLOSSING 0,05%
TRETINOINE OPLOSSING 0,1%
TRIAMCINOLONAC 0,1% MICONAZOLNITR 2% CMC
TRIAMCINOLONAC 0,1% MICONAZOLNITRAAT 2% CREME
TRIAMCINOLONAC 0,1% TETRACYCL HCL 3% SIMPL BZ
TRIAMCINOLONAC 0,1% TETRACYCLINE HCL 3% CREME
TRIAMCINOLONAC 0,1% TETRACYCLINE HCL 3% ZALF
TRIAMCINOLONACET 0,05% VASELINE/PARAFFINE ZALF
TRIAMCINOLONACET 0,1% FUSIDINEZUUR 2% CREME
TRIAMCINOLONACET 0,1% FUSIDINEZUUR 2% ZALF
TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% ZWAVEL 5% CMC
TRIAMCINOLONACETONIDE CREME 0,025%
TRIAMCINOLONACETONIDE CREME 0,05%
TRIAMCINOLONACETONIDE CREME 0,1% FNA
TRIAMCINOLONACETONIDE VASELINECREME 0,05%
TRIAMCINOLONACETONIDE VASELINECREME 0,1%
UREUM 5% IN CETOMACROGOLZALF
UREUM 5% IN EUCERINE FAGRON
UREUM 5% IN VASELINECETOMACROGOLCREME
UREUM 5% IN VASELINELANETTECREME
UREUM 5% MELKZUUR 5% IN VASELINELANETTECREME
UREUM 10% IN CETOMACROGOLCREME
UREUM 10% IN EUCERINE
UREUM 10% IN KOELZALF
UREUM 10% IN VASELINECETOMACROGOLCREME
UREUM 10% IN VASELINELANETTECREME
UREUM 10% KOELZALF ZONDER ROZENOLIE
UREUM 10% PARAFFINE 10% EUCERINE MET WATER
UREUM 10% VASELINE ALBUM 20% CETOMACROGOLCREME
UREUM 10% VASELINE CETOMACROGOLCREME
UREUM CETOMACROGOLCREME 5%
UREUM CETOMACROGOLCREME 10%
UREUM CREME 5%
UREUM CREME 10%
UREUM EUCERINE MET WATER 10%
UREUM OPLOSSING 40% FNA
UREUM VASELINECREME 5%
UREUM VASELINECREME 10%
UREUM ZALF 5%
UREUM ZALF 10%
UREUM ZALF 20% WATERVRIJ
UREUM ZALF 40% WATERVRIJ
UREUM/PAR/EUCER C AQ 10/10/80
VASELINE WIT
VASELINE/LANOLINE ANA
ZINKSULFAAT VASELINECREME 0,5% FNA

1 Jan 2015 Typevouten in deurmatologische brieven
Een update: typefouten die werden aangetroffen in de brieven zoals sexueel onverdraagbare aandoeningen.



04-05-2015 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid