ACNE NEONATORUM (NEONATALE ACNE) home ICD10: L70.4

Neonatale acne (acne neonatorum) is een acneïforme eruptie inclusief comedonen, bij de neonaat. Het begint meestal later dan erythema toxicum neonatorum of transiente pustuleuze melanosis, namelijk enkele weken na de geboorte. Het verdwijnt vanzelf weer na enkele (1-3) maanden zonder littekens achter te laten. Het zit vooral op het hoofd (voorhoofd en wangen), en naast multipele folliculaire pustels en papels zijn er ook comedonen en een inflammatoire component (erythemateuze papels). De oorzaak is niet precies bekend, gedacht wordt aan een acneïforme eruptie ten gevolge van androgene hormonen die afkomstig zijn nog van de moeder, of die geproduceerd worden door het kind zelf. Acne kan ook later beginnen op de leeftijd 6 maanden-2 jaar; op die leeftijd wordt vaak de term acne infantum gebruikt en moet men bedacht zijn op hormonale stoornissen bij het kind.

Acne neonatorum
acne neonatorum

In sommige leerboeken wordt acne neonatorum beschouwd als een overkoepelend begrip voor pusteltjes bij neonaten, verder onder te verdelen in erythema toxicum neonatorum, met veel eosinofielen in de pusteltjes, neonatal cephalic pustulosis, wat waarschijnlijk hetzelfde is als een Pityrosporon folliculitis, en acne infantum, pas later na de geboorte beginnend en gekenmerkt door folliculaire papels, pustels en comedonen, vooral in het gelaat, en waarschijnlijk ontstaan ten gevolge van maternale androgenen.

DD: pustuleuze neonatale dermatosen (erythema toxicum neonatorum, candida, milia, miliaria cristallina en rubra, bacteriële folliculitis (S. aureus), herpes simplex, scabies, eosinophilic pustular folliculitis, acropustulosis of infancy, incontinentia pigmenti).

Therapie: Omdat het vanzelf over gaat is behandeling van neonaten meestal niet nodig. In ernstige gevallen kunnen eventueel benzoylperoxide of erytromycine 2% lotions worden gebruikt.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 L70.4 Acne infantum: acne neonatorum
ICD10 L70.4 Infantile acne: neonatal acne
SNOMED 49706007 Neonatal acne
DBC 1 spacer Acneïforme dermatosen