ANGIOFIBROOM / ANGIOFIBROMA home ICD10: Q85.1

Een angiofibroom is een goedaardig tumortje opgebouwd uit proliferatie van vaatweefsel en bindweefsel.

Er bestaan verschillende varianten van:
- adenoma sebaceum / angiofibroma (solitaire of multipele angiofibromen in het gelaat, kan voorkomen bij het syndroom tubereuze sclerose).
- fibrous papule of the nose / of the face (klein huidkleurig papeltje in het gelaat, waarschijnlijk een variant van een angiofibroom).
- juvenile nasopharyngeal angiofibroma (zeldzame vasculaire tumor die in de neus en neusbijholten groeit, een geheel andere enititeit).

De meest bekende vorm van angiofibroom is adenoma sebaceum. Adenoma sebaceum is eigenlijk een verkeerde naam, het zijn angiofibromen. Als er multipele angiofibromen zijn in het gelaat (of elders op het lichaam) dan moet men bedacht zijn op een syndroom. Multipele angiofibromen komen o.a. voor bij tubereuze sclerose, Birt-Hogg-Dubé syndroom, en multiple endocrine neoplasia type 1 (MEN1). Zie verder onder adenoma sebaceum.

Fibrous papule of the nose / of the face is een klein huidkleurig papeltje in het gelaat (gelaat, lip, neus) met een speciale histologie. Meestal ingestuurd naar PA onder de klinische diagnose naevus. Het is een onbetekenend, klein (1-5 mm) goedaardig papeltje, op of rond de neus, meestal solitair. Het komt vaak voor, vooral rond de 50 jaar. De oorzaak is niet precies bekend, het kan een variant zijn van een angiofibroom. Soms zijn ze gepigmenteerd. Zie verder onder fibrous papule of the face.

Juvenile nasopharyngeal angiofibroma is een angiofibroom in de nasopharynx. Dit wordt vaak bij jongeren gezien. Het kan variëren van een makkelijk bloedend klein tumortje binnen in de neus, soms zichtbaar in de neusgaten, tot een destructieve tumor in de neusbijholten die moeilijk te verwijderen is.

Adenoma sebaceum Fibrous papule of the nose
adenoma sebaceum fibrous papule of the nose

Juvenile nasopharyngeal angiofibroma Juvenile nasopharyngeal angiofibroma
nasopharyngeal angiofibroma nasopharyngeal angiofibroma


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, AMC, Amsterdam.

18-08-2012 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid