BERLOQUE DERMATITIS home ICD10: L56.2

Berloque dermatitis is (in de oorspronkelijke beschrijving) een door Bergamotte olie in parfum veroorzaakte fotocontactdermatitis, vooral uitgelokt door UVA, met een specifieke vorm, daar waar de parfum aangebracht is, bijvoorbeeld in de hals. In het klassieke geval heeft het eczeem de vorm van druppels parfumvloeistof die langs de huid naar beneden zijn gelopen. Het eczeem wordt veroorzaakt door een fototoxische reactie op bergapten (5-methoxypsoralen), een furocoumarine in bergamot olie. Bergamot olie wordt gemaakt van de bergamot lime citrusvrucht (Citrus bergamia), die vaak verwerkt wordt in parfums. Berloque betekent bedeltje (trinket, charm) en de naam is bedacht omdat de dermatitis in de nek, met druppelvormige uitlopers naar beneden een beetje kan lijken op een bedelketting (ketting met fijne hangertjes er aan). In de acute fase ontstaat een erythematosquameuze dermatitis, daarna ontstaat vaak hyperpigmentatie door toename van het aantal melanocyten.

Berloque dermatitis
Berloque dermatitis


Therapie:
De behandeling bestaat uit het per direct vermijden van de parfums die het veroorzaken. In de acute fase kunnen lokale corticosteroïden effectief zijn. De hyperpigmentatie kan spontaan weer wegtrekken na enkele maanden. Het helpt om de zon te mijden en een goede sunscreen aan te brengen. Persisterende hyperpigmentatie kan worden behandeld met depigmenterende crèmes met hydrochinon.

R/ lokale corticosteroïden.
R/ hydrochinon 2% crème FNA (hydrochinon 2%, tretinoïne 0.05%, in cremor lanette II FNA). Niet te lang doorgaan, evalueren na 3 maanden.
R/ hydrochinon 2%, tretinoïne 0.05%, HCA 0.5% in cremor lanette II FNA.
R/ hydrochinon 2%, tretinoïne 0.05%, TAC 0.1%, in cremor cetomacrogolis (Kligman).

Voor therapie eventuele post-inflammatoire hyperpigmentatie, zie ook onder hyperpigmentatie.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

30-01-2022 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 L56.2 Fotocontactdermatitis: Berloque dermatitis
ICD10 L56.2 Photocontact dermatitis: Berloque dermatitis
SNOMED 200836002 Berloque dermatitis
DBC 6 Eczeem contactallergisch