CANDIDA SYNDROOM home ICD10: geen

Candida syndroom (op microniveau), afgekort CSOM is een van de vele moderne pseudoziekten die niet in het echt bestaan maar alleen op internet. Het is een benaming voor een scala aan subjectieve klachten welke worden toegeschreven aan infestatie met Candida species. Op internet vind men meerdere websites van patiëntenverenigingen en hulpverleners over het 'Candida syndroom', met eindeloze opsommingen van symptomen die patiënten dankbaar herkennen. Candida is echter een normale (commensale) gist in de tractus digestivus, en in de reguliere geneeskunde wordt dan ook getwijfeld aan het bestaan van dit syndroom.

Het Candida syndroom wordt ingedeeld onder de steeds groter wordende groep 'niet objectiveerbare psycho-organische syndromen' zoals het meervoudig chemicaliën syndroom, ME (myalgische encephalopathie) / CVS (chronisch vermoeidheid syndroom), fibromyalgie, bekkenbodemsyndroom, whiplash, HPU, chronische Lyme, etcetera.

De medische wereld is verdeeld, sommige hulpverleners beschouwen deze aandoeningen als echt bestaand, sommigen duiken er in met als enige drijfveer om er veel geld aan te verdienen, en anderen zien het als niet-bestaande internetziekten, kwakzalverij, modeziekten, hedendaagse varianten van de vroegere hysterie en neurasthenie, in ieder geval als aandoeningen die niet objectiveerbaar zijn en die niet of nauwelijks voorkomen in landen waar geen laagdrempelige WAO-regeling bestaat.

Voor patiënten is het heel verwarrend. Ze vinden op internet vele niet van echt te onderscheiden websites, er zijn artsen bij betrokken, er zijn dubieuze laboratoria in Nederland en in Duitsland waar de diagnose bevestigd kan worden, o.a. met levende bloed analyse (LBA) en andere oplichterij praktijken.31-12-2015 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validweb counter