CARUNCULAE URETHRAE home ICD10: N36.2

Een caruncula urethrae is een goedaardig, rood wratachtig tumortje dat in de urethra opening zit. Het veroorzaakt pijn, soms bloed in de urine en soms een moeizame of pijnlijke urinelozing, of een gevoel van druk op de urinebuis. Het kan er één zijn of meerdere. Bij vrouwen komen ze vaak na de menopauze voor. Bij mannen kan een caruncula urethrae zich over de hele urinebuis uitstrekken.

Bij mannen kan een caruncula urethrae ontstaan na een infectie met het humaan papillomavirus en wordt in dat geval ook een papilloom genoemd. Het kan overgaan in een intraepitheliale neoplasie (PIN) of een plaveiselcelcarcinoom van de penis. Bij vrouwen is de oorzaak onbekend, bij vrouwen kan het ook een circulaire prolaps van urethra epitheel zijn door postmenopauzale atrofie. Soms komt een caruncula urethrae echter voor in combinatie met andere tumoren, zoals eierstokkanker of lymfomen, en kan daarvan het eerste teken zijn.

Caruncula urethra (tumortje in de urethra) (klik op foto voor vergroting) Caruncula urethra (tumortje in de urethra) Penistumor uitgaande van de urethra
caruncula urethrae (man) caruncula urethrae (vrouw) penis carcinoom


Diagnostiek:
Lichamelijk onderzoek, zonodig endoscopisch onderzoek van de urinebuis, kweek om infecties uit te sluiten, zonodig een biopt.

Therapie:
Operatieve verwijdering door de uroloog. Elektrocoagulatie.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

23-11-2021 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 N36.2 Caruncula urethrae
ICD10 N36.2 Urethral caruncle
SNOMED 6929003 Urethral caruncle
DBC 28 Geen dermatologische diagnose