COLLOID MILIUM (DEGENERATIO CUTIS COLLOIDEA) home ICD10: L57.82

Een colloid milium (colloid milia) is een degeneratie van de huid veroorzaakt door langdurige blootstelling aan zonlicht. Het is zeldzaam en wordt vooral gezien bij blanken met een hoge blootstelling aan UV-licht (buiten werk, tropen). Het ontstaat op oudere leeftijd, maar er bestaat ook een juveniele vorm waarbij een erfelijk verhoogde gevoeligheid voor UVB wordt vermoed.

Colloid milium Colloid milium
colloid milium colloid milium

Colloid milium Colloid milium
colloid milium colloid milium


Kliniek: op zon blootgestelde plaatsen (handruggen, gelaat) ontstaan geleidelijk groepjes 1-5 mm grote amberkleurige of huidkleurige papels. Voelt wasachtig aan, de inhoud (een gelatineuze massa van gedegenereerd materiaal, mogelijk resten van elastine vezels) kan doorschemeren.

DD: lichen myxoedematosus, scleromyxoedema, milia, lichen amyloidosis, sarcoidose, syringomen, tubereuze sclerose, talgklierhyperplasie, Favre-Racouchot, steatocystoma multiplex, lipoid proteinosis, porfyrie.

PA: uitgebreide solaire elastose en ophoping van colloid materiaal in de dermis. Colloid is moeilijk te onderscheiden van amyloid. Met kleuringen op keratinen (of op immunoglobulinen) of elektronenmicroscopie is het onderscheid te maken.

Colloid milium
colloid milium


Therapie:
Er is geen goede behandeling. Eventueel laser resurfacing.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, AMC, Amsterdam.

20-08-2010 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validweb counter