CONJUNCTIVITIS, ALLERGISCH home ICD10: H10.1

Een allergische conjunctivitis wordt veroorzaakt door airborne allergenen die op de conjunctiva terecht komen. De kans op een allergische conjunctivitis is groter in het voorjaar en zomer (zie pollenkalender), als beide ogen zijn aangedaan, indien er waterige afscheiding is en als er geen evidente andere symptomen van een infectieziekte aanwezig zijn. Naast deze atopische conjunctivitis (als gevolg van allergische stoffen die vrij in de lucht aanwezig zijn, bijv. graspollen bij hooikoorts) kan een conjunctivitis ook veroorzaakt worden door contactallergie voor in of om het oog toegepaste stoffen (zalven, contactlens vloeistoffen, cosmetica) of door irritantia (b.v. oplosmiddelen, vluchtige verfbestanddelen).

Conjunctivitis allergica
conjunctivitis allergica


DD: bacteriƫle conjunctivitis, virale conjunctivitis, droge ogen, allergische conjunctivitis, blepharitis, corneabeschadiging, rosacea.

Therapie:
R/ Livocab (levocabastine) oogdruppels, 1 druppel in ieder oog tweemaal per dag, zo nodig 3-4 dd. De behandeling voortzetten totdat de klachten geheel zijn verdwenen. Levocabastine is geschikt voor de behandeling van acute klachten. Men gebruikt het middel totdat de klachten zo goed als verdwenen zijn. Daarna kan men eventueel overstappen op een profylactisch middel, bijvoorbeeld cromoglicinezuur. Bij een ernstige allergische conjunctivitis kan prednisolon gedurende de eerste dagen gegeven worden.
R/ cromoglicinezuur 2% oogdruppels, 4-6 dd 1-2 druppels in ieder oog.
R/ prednison 40 mg (0.5 mg/kg/dg) gedurende 2 dagen als acute interventie bij ernstige vormen.
Bij irritatie conjunctivitis kan eventueel een kortdurende symptomatische behandeling gegeven worden met:
R/ fenylefrine 0.125% / 0.25% oogdruppels 3 dd of nafazoline 0.025% - 0.05% 3-4 maal daags.


Referenties
1. FTO training conjunctivitis. Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik (www.medicijngebruik.nl).


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

27-11-2021 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 H10.1 Acute atopische conjunctivitis
ICD10 H10.1 Acute atopic conjunctivitis
SNOMED 473460002 Allergic conjunctivitis
DBC 2 Allergologisch probleem