DEGENERATIO CUTIS PRAESENILIS ACTINICA / ACTINISCH BESCHADIGDE HUID / SUN DAMAGE home ICD10: L57.8

Degeneratio cutis praesenilis actinica (synoniemen: dermatoheliosis, landmanshuid, weer- en wind huid, zeemanshuid, solar damage, photo-damage, sun-damage, actinisch beschadigde huid) is schade aan de huid door langdurige blootstelling aan UV-straling (vooral UVB). UV-schade komt nu frequenter voor dan vroeger. Er is meer welvaart, zontoerisme, gebruik van zonnebanken (nu weer iets op zijn retour), langere vakanties, bezoek aan Tropische landen, wintersport. Klimaatveranderingen en een dunnere ozonlaag zorgen voor een steeds hogere zonkracht. UV-straling veroorzaakt huidkanker maar ook verouderingsverschijnselen van de huid (actinisch beschadigde huid, photo-aging, ageing skin). De huid gaat ruwer aanvoelen, er ontstaan rimpels en plooien, en een vlekkerige hyperpigmentatie. Ook ouderdomsvlekken (lentigo solaris) ontstaan onder invloed van UVB. Het schadelijke effect van jarenlange blootstelling aan de zon is goed te zien door te kijken naar het verschil tussen de huid aan de binnenkant van de bovenarm, en de strekzijde van de onderarm.

Actinische beschadiging van de huid Rimpels
rimpels en plooien rimpels en plooien

Foto's: Flickr - Public Domain Image / Bruce1ee - Wikimedia (Creative Commons License 2.0).


Andere vormen van actinische beschadiging zijn poikiloderma (vlekkerige hyperpigmentatie afgewisseld met atrofie en teleangiëctasieën), erythrosis interfollicularis colli, cutis rhomboidalis nuchae, Favre-Racouchot, keratosis actinica, colloid milia, rimpels, solaire elastose, etcetera.

Poikiloderma van Civatte Poikiloderma van Civatte Cutis rhomboidalis nuchae
poikiloderma erytrosis interfollicularis cutis rhomboidalis nuchae

Favre-Racouchot syndroom Keratosis actinica, actinische keratose Lentigo solaris
Favre-Racouchot syndroom keratosis actinica lentigo senilis (solaris)

Foto rechts boven: Samuel Freire da Silva - Dermatology Atlas (Creative Commons License 3.0).


Een zonbeschadigde huid moet men voorkomen door de huid niet overmatig bloot te stellen aan de zon. Een normale blootstelling aan zon kan geen kwaad, de zon heeft ook positieve effecten. Op de huid, op ons psychisch welbevinden, op het vitamine-D metabolisme. Maar teveel zonnen is niet goed. Wat men vooral moet proberen te voorkomen is verbranden. Zie voor preventieve maatregelen onder zonverbranding en zonnebrandcrèmes, en onder huidtypen. Let op het weerbericht, steeds vaker wordt de zonkracht opgegeven (zie onderstaande tabel. In juni 2017 werd een record zonkracht van 8.7 gemeten in Nederland.

Zonkracht Omschrijving Roodkleuring huid na: Zonverbranding
1-2 Vrijwel geen 50-100 min niet
3-4 Zwak 25-35 min Bescherming nodig voor lichte huid
5-6 Matig 15-25 min Makkelijk
7-8 Sterk 15-10 min Snel
9-10+ Zeer sterk Minder dan 10 min Zeer snel


Therapie:
R/ Tretinoïne crème 0.05% FNA of tazarotene crème 0.05-0.1% (niet in Nederland geregistreerd), mits langdurig (maanden) toegepast, maken de huid zachter, egaliseren kleinere rimpels en verminderen hyperpigmentatie. Het histologisch substraat van deze veranderingen is dat de epidermis dikker wordt, de hoornlaag compacter, en dat de hoeveelheid melanine afneemt.
R/ fruitzuur (glycolzuur e.a.) peelings, dermabrasie, oppervlakkige CO2-laser (silk-touch), IPL (Intense Pulse Light).


patientenfolder


Referenties
1. Kang S, Leyden JL, Lowe NJ, Ortonne JP, et al. Tazarotene cream for the treatment of facial photodamage. Arch Dermatol 2001;137:1597-1604.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 L57.8 Overige gespecificeerde huidveranderingen door chronische blootstelling aan niet-ioniserende straling: degeneratio cutis actinica
ICD10 L57.8 Other skin changes due to chronic exposure to nonionizing radiation: solar degeneration
SNOMED 43982006 Solar degeneration
DBC 27 Diagnose niet nader omschreven