HALF AND HALF NAILS en TERRY'S NAILS home ICD10: L60.8

Half and half nails (synoniem: Lindsay's nails) zijn nagels waarvan het proximale deel (20 tot 60% van de nagel) wit is, en het distale deel rood, of roze, of bruin. Er is meestal een scherpe afgrenzing tussen het witte en het rode deel. Half and half nails komen voor bij chronische nierinsufficiëntie, bij circa 20-40% van patiënten met uremie wordt het gezien. Vaak is ook de lunula verdwenen. Na herstel van de nierfunctie komt de normale nagel kleur terug. Het is ook beschreven in combinatie met yellow nails, bij hyperthyreoidie en bij de ziekte van Behçet. Tevens kan het zonder betekenis voorkomen bij gezonde personen. De grootte van het rode distale randje varieert. De nagel is wit, maar wel nog enigszins doorzichtig waardoor de roze tint van het nagelbed doorschemert: dit onderscheidt het van Terry's nails waarbij de witte verkleuring niet transparant is (matglas effect, opaque).

Half and half nails Half and half nails
half and half nails half and half nails

Half and half nails Half and half nails
half and half nails half and half nails


Terry's nails lijken hier ook op, en het verschil is subtiel. Bij Terry's nails is het grootste gedeelte van de nagel helemaal wit, de nagel ziet er uit als matglas (opaque), en het uiterste randje, de meest distale 1-2 mm van de nagel is bruin verkleurd (bruine boog, brown arc), of rood of roze. Alle nagels zijn aangedaan. Ook hier zijn de lunula niet meer zichtbaar. Terry's nails zijn beschreven bij levercirrose (leverfunctiestoornissen, leverfalen), maar ook bij diabetes, decompensatio cordis, hyperthyreoidie, malnutritie. en HIV patiënten. Bij patiënten met ernstig leverfalen heeft circa 80% Terry's nails. Het kan ook spontaan voorkomen bij ouderen (idiopathisch).

Terry's nails Terry's nails
Terry's nails Terry's nails

Terry's nails Terry's nails
Terry's nails Terry's nails


DD: leukonychia (zie onder nagelafwijkingen).


Referenties
1. Lindsay PG. The Half-and-Half nail. Arch Intern Med 1967;119:583-587.
2. Lubach D, Strubbe J, Schmidt J. The 'Half-and-Half nail' phenomenon in chronic hemodialysis patients. Dermatologica 1982;164:350-353.
3. Sachin AA, Kalyoncu AF, Selcuk ZT, et al. Behcet's disease with Half-and-Half nail and pulmonary artery aneurysm. Chest 1990;97:1277.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

16-01-2022 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 L60.8 Overige gespecificeerde nagelaandoeningen: half and half nails
ICD10 L60.8 Other nail disorders: half and half nail
SNOMED 50077007 Half and half nail
DBC 12 spacer Haar- en nagelafwijkingen

ICD10 L60.8 Overige gespecificeerde nagelaandoeningen: Terry’s nails
ICD10 L60.8 Other nail disorders: Terry’s nails
SNOMED 403297002 Leukonychia secondary to systemic disease
DBC 12 spacer Haar- en nagelafwijkingen