IDE-REACTIE home ICD10: L30.2

Een ide-reactie of strooireactie is een eczemateuze reactie, met erytheem, vesikels, papeltjes of schilfering, op een antigeen, bijvoorbeeld een schimmelinfectie (mykide reactie) of een bacterie (bacteride reactie). Hier bij kan de ide-reactie optreden op afstand van de plek waar de blootstelling aan het antigeen plaatsvindt. Ook bij contacteczeem en bij hypostatisch eczeem kan een ide-reactie optreden ver buiten het getroffen gebied. Een ide reactie kan ook generaliseren. Immunologisch gezien is het een type IV reactie.

Verschillende ide reacties
De meest voorkomende ide-reactie is een reactie op schimmels. Acrovesiculeus eczeem kan ook een ide-reactie zijn, waarbij de mycose vaak tussen de tenen zit en de ide-reactie aan de handen, in de vorm van vesikels tussen de vingers. Andere dermatosen waarbij strooireacties kunnen zijn contacteczeem, hypostatisch eczeem, perifocaal eczeem (eczeem rond een ulcus cruris), bacteriële infecties, mollusca contagiosum, scabiës, pediculosis capitis, mycobacteriële infecties, en röntgendermatitis.

Acrovesiculeus eczeem
acrovesiculeuze mykide


Therapie:
Behandelen van eventuele uitlokkende factoren zoals (onycho-)mycose, contacteczeem, bacteriële infecties, etc, en behandelen van de strooireacties met lokale corticosteroïden. Bij hevige reacties kan het nodig zijn om prednison of ciclosporine voor te schrijven voor een korte periode.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid



Diagnosecodes:
ICD10 L30.2 Cutane autosensibilisatie: ide-reactie
ICD10 L30.2 Cutaneous autosensitization: id reaction
SNOMED 3014005 Id reaction
DBC 8 spacer Eczeem, overig

ICD10 L30.2 Cutane autosensibilisatie: mykide-reactie
ICD10 L30.2 Cutaneous autosensitization: mykid reaction
SNOMED 30668009 Allergy-sensitivity to fungi syndrome
DBC 8 spacer Eczeem, overig