MELTUMP home ICD10: D48.5

Een MELTUMP (melanocytic tumor of uncertain malignant potential) is een melanocytaire tumor die histologisch dicht tegen melanoom aanzit maar net niet aan de criteria voldoet. In de WHO classificatie van tumoren uit 2018 wordt de term melanocytoma voorgesteld voor deze tussenvormen tussen naevus en melanoma. Ook een STUMP (Spitz tumor of uncertain malignant potential) kan worden ingedeeld onder deze categorie tumoren. Bij de uitslag MELTUMP wordt meestal revisie aangevraagd (medebeoordeling door een andere patholoog of door het melanomen panel).

SAMPUS: Superficial atypical melanocytic proliferation of uncertain significance (Zie onder SAMPUS)
IAMPUS: Intraepidermal atypical melanocytic proliferation of uncertain significance
AIMP: Atypical intraepidermal melanocytic proliferation
MELTUMP: melanocytic tumor of uncertain malignant potential, hieronder behoort ook de:
STUMP: Spitz tumor of uncertain malignant potential (zie onder STUMP)

Het advies is om bij de histologische diagnose MELTUMP de laesie te re-excideren met een marge van minimaal 5 mm, en als het makkelijk kan met een marge van 1 cm (net als bij een melanoom). Schildwachtklieronderzoek is nooit nodig bij een MELTUMP.

MELTUMP
MELTUMP


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 D48.5 Neoplasma met onzeker of onbekend gedrag van huid: melanocytic tumor of uncertain malignant potential (MELTUMP)
ICD10 D48.5 Neoplasm of uncertain or unknown behaviour of skin: melanocytic tumor of uncertain malignant potential (MELTUMP)
SNOMED 783219005 Melanocytic tumor of uncertain malignant potential
DBC 15 Naevi (alle vormen)