MALLEUS (KWADE DROES) home ICD10: A24.0

Kwade droes (Engels: glanders, Malleomyces mallei, farcy, malleus) is een zeer besmettelijke ziekte van paarden, muildieren en ezels veroorzaakt door Burkholderia (Pseudomonas) mallei. Overdracht naar de mens is mogelijk via contact en druppels. Overdracht van mens op mens is mogelijk. Komt vrijwel niet meer voor, alleen nog in Oost-Europa, Azië, Midden-Oosten. De aandoening kan fataal verlopen bij de mens. Tot en met 1976 zijn 20 gevallen beschreven waarvan 7 met dodelijke afloop, 1 door een laboratorium besmetting. B. mallei is zeer infectieus als aerosol en is als biologisch wapen gebruikt in de Amerikaanse burgeroorlog en in de tweede wereldoorlog. Eigenschappen van de bacterie: gram negatief staafje, aeroob, niet-beweeglijk. De bacterie kan in water bij kamertemperatuur 30 dagen overleven maar is gemakkelijk te inactiveren door verhitting (55°C gedurende 10 min), UV-bestraling en desinfectia (o.a. 1% natriumhypochloriet, 70% ethanol, 2% glutaaraldehyde).

Bij de mens worden 3 verschillende beelden beschreven: een chronische luchtweginfectie met hoesten en mucopurulent sputum, een variant met multipele abcessen / abcederende ontstekingen in de huid, subcutis en lymfklieren, en een acute septische vorm met koorts, koude rillingen, en een ernstig fataal beloop in 7-10 dagen. De incubatie periode is 1-14 dagen.

Kwade droes (glanders), infectie veroorzaakt door Burkholderia (Pseudomonas) mallei Kwade droes (glanders), infectie veroorzaakt door Burkholderia (Pseudomonas) mallei Kwade droes (glanders), infectie veroorzaakt door Burkholderia (Pseudomonas) mallei
glanders Pseudomonas mallei kwade droes


DD: pneumonie, furunculosis, S. aureus sepsis, Pseudomonas, anthrax, andere infecties.

Therapie:
Antibiotica (ceftazidine, imipenem, doxycycline, minocycline, ciprofloxacine, gentamicine).


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

16-03-2022 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 A24 Kwade droes (malleus)
ICD10 A24 Glanders
SNOMED 4639008 Glanders
DBC 4 Dermatosen door micro-organismen