CITO KWEEKBIOPT BIJ VERDENKING ACUTE BACTERIËLE MENINGITIS home ICD10: n.v.t.

Indicatie: aanwezigheid van purpura bij verdenking meningococcensepsis
Uit het kweekbiopt kunnen meningococcen (of andere verwekkers) gekweekt worden, en kan typering en resistentiebepaling gedaan worden. Het PA biopt dient voor het uitsluiten/aantonen van vasculitis en/of diffuse intravasale stolling, of eventuele andere differentiële diagnosen.

Benodigdheden:
- 2 steriele containers met steriel gaas bevochtigd met steriel fysiologisch zout
- 1 container met formaline
- steriele handschoenen
- 4 mm biopteur
- schaartje en pincet
- verdovingsspuit/naald/adrenaline
- gazen en pleisters
- steriele handschoenen
- alcohol 70% (spiritus ketonatus dilutus)

Procedure biopt:
Bel lab bacteriologie dat spoed kweekbiopt onderweg is. Het kweekbiopt dient cito beoordeeld te worden (cito Grampreparaat en inzetten kweek). Buiten kantooruren overleggen met de dienstdoende microbioloog. Die bepaalt of de dienstdoende analist in huis moet komen of dat kan worden afgewacht tot de volgende dag (In dat geval in steriele container, op goed bevochtigd steriel gaasje bij 37 ºC plaatsen). Er is een goede kans op het kweken van Meningococcen uit het kweekbiopt, zelfs als patiënt al (korte tijd) i.v. antibiotica heeft.
Het PA-biopt (op formaline + eventueel vers voor vriescoupes) wordt ook cito aangevraagd, maar de patholoog komt daarvoor niet buiten kantoortijden in huis, tenzij er dwingende redenen voor zijn. Vraagstelling PA: bacteriën? (in histologie moeilijker vast te stellen), endotheelschade?, erytrocytenextravasatie?, vasculitis?, diffuse intravasale stolling?

Patiënten verdacht van bacteriële meningitis liggen op zaal de eerste 24 uur in standaard isolatie (schorten en handschoenen, mondkapje niet verplicht). Regel assistentie. Selecteer een gebied met purpura voor 3 biopten. Reinig met alcohol 70% (geen chloorhexidine in alcohol). Verdoven, steriele handschoenen. 1 biopt steriel voor kweek, overige voor vriescoupes en HE-kleuring. Zorg ervoor dat het kweekbiopt zo snel mogelijk in handen van de analist bacteriologie wordt afgegeven, vermeld seinnummer dienstdoende neuroloog / internist op kweekformulier.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid