MEXICAN BEER DERMATITIS home ICD10: L56.2

Mexican beer dermatitis is een phytofotodermatitis die veroorzaakt wordt door het stukje limoen of citroen dat geserveerd wordt bij een Corona biertje, en vaak in de hals van de fles wordt gestopt. Het limoensap komt in contact met de lippen en veroorzaakt na blootstelling aan de zon een foto-allergische reactie. Limoen en citroen zijn onderdeel van de wijnruit familie en al deze soorten bevatten etherische oliën die in combinatie met zon een phytofotodermatitis kunnen veroorzaken, met erytheem, eczeem, en blaren. Ook op de handen bij het uitpersen van limoen voor het bereiden van cocktails zoals een mojito, margarita of sangria.
De wijnruitfamilie omvat de wijnruit (Ruta graveolens), de vuurwerkplant (Dictamnus albus) en de citroen / limoen (Citrus).

Corona bier Limoen (lemon)
Corona bier Limoen (lemon)

Phytophotodermatitis Phytophotodermatitis
phytophotodermatitis phytophotodermatitis


Referenties
1. van Ginkel CJW. Planten en huid. Een botanische feuilleton. Deel 6: de wijnruit, een onbekende boosdoener. Ned Tijdschr Dermatol Venereol 2017:27:119-122.
2. Flugman SL. Mexican beer dermatitis: a unique variant of lime phytophotodermatitis attributable to contemporary beer-drinking practices. Arch Dermatol 2010;146:1194-1195.
3. Weber IC, Davis CP, Greeson DM Phytophotodermatitis: the other “lime” disease. J Emerg Med 1999;17:235-237.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, AMC, Amsterdam.

02-03-2019 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validweb counter