MERALGIA PARESTHETICA home ICD10: G57.1

Meralgia paresthetica (syndroom van Bernhardt-Roth) is chronische neurologische aandoening waarbij een doof gevoel of pijn in de zijkant van het dijbeen ontstaat door beschadiging van de nervus cutaneus femoris lateralis, die de sensibele innervatie van de buitenkant van het dijbeen verzorgt. De klacht kan binnen de dermatologie worden gezien bij patiënten die naar het flebologie spreekuur worden verwezen voor vage pijnklachten in het been, waarbij er gevraagd wordt of veneuze insufficiëntie de oorzaak is.

De nervus cutaneus femoris lateralis loopt onder het ligamentum inguinale en raakt het vaakst beschadigd door beknelling of compressie bij het passeren van het ligamentum inguinale ter hoogte van het os ilium vlak bij het aanhechtingspunt van het ligament aan de spina iliaca anterior superior. De zenuw kan bekneld raken door anatomische afwijkingen of abnormale structuren, of worden beschadigd door trauma, diabetische neuropathie of andere neuropathieën. Maar de belangrijkste oorzaak is gewichtstoename (overgewicht), waardoor de zenuw druk ondervindt van strakke kleding, ondergoed, riem of tailleband. Ook de trend om superstrak zittende jeans aan te trekken kan meralgia paresthetica veroorzaken.

Meralgia paresthetica Meralgia paresthetica
meralgia paresthetica meralgia paresthetica

Illustraties: Dan Hoey - Wikimedia Creative Commons License 1.0 (Public Domain Images).


Klachten:
Constante pijn aan de buitenkant van het dijbeen, soms tot aan de buitenzijde van de knie, brandend, tintelend of doof gevoel in hetzelfde gebied, soms stekende pijnen. De pijn kan kan acuut optreden en uitstralen naar de ribbenboog, het kruis of het dijbeen. Lichte aanraking of temperatuurverschillen kunnen de pijn uitlokken.

DD:
De DD van pijn en/of kramp in het been omvat veneuze insufficiëntie, arthrose en arthritis, inclusief uitstralende pijnen van versleten knie en heupgewrichten, arterieel vaatlijden, neurologische pijnsyndromen inclusief 'restless legs', en radiculaire syndromen (neuralgie).

Diagnostiek:
De diagnose wordt gesteld op het klinisch beeld. Aanvullend onderzoek door de neuroloog kan zijn een elektromyografie (EMG), röntgenfoto's, CT of MRI-scans.

Therapie:
Ruime kleding dragen, afvallen, oefeningen, lichaamsbeweging. Bij beklemming eventueel chirurgisch ingrijpen. Doornemen van de zenuw is ook een optie. Medicatie voor neuropathische pijnen (amitriptyline, carbamazepine, gabapentine) helpen matig.
R/ NSAID's, morfine, tramadol.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 G57.1 Meralgia paraesthetica
ICD10 G57.1 Meralgia paraesthetica
SNOMED 85007004 Meralgia paraesthetica
DBC 27 Diagnose niet nader omschreven