HORI'S NEVUS (NAEVUS VAN HORI) home ICD10: D22.3

De naevus van Hori (Hori's nevus, acquired bilateral nevus of Ota-like macules) is een omschreven dermale melanocytosis in het gezicht, die meestal voorkomt bij Aziatische vrouwen van middelbare leeftijd. De Hori naevus lijkt op de naevus van Ota. Ook een naevus van Ota kan bilateraal voorkomen. De congenitale bilaterale naevus van Ota (type IV naevus van Ota) heeft als kenmerken dat er blauw-bruine macula ontstaan bilateraal op het voorhoofd, de slapen, de oogleden, de wangen, neusvleugels, en de neusrug.

Het verschil is dat de Hori naevus pas rond de 40-50 jaar ontstaat, vrijwel alleen bij vrouwen, en niet voorkomt op de conjunctiva en de mucosa van de mondholte en de neus. Verder is de naevus van Hori eerder bruinig dan blauwig van kleur. Histologisch is er ook een verschil, bij de Hori naevus zijn er actief melanine producerende melanocyten aanwezig inn de papillaire dermis en mid-dermaal, bij naevus van Ota zijn de melanocyten diffuus verspreid over de gehele dermis.

Hori's naevus Hori's naevus Hori's naevus
Hori's naevus Hori's naevus Hori's naevus


DD: melasma, naevus van Ota, congenitale bilaterale naevus van Ota, postinflammatoire hyperpigmentatie, ochronisis.

Therapie:
De naevus kan worden behandeld met laser. Het pigment zit dermaal en is dus niet eenvoudig te verwijderen. De gebruikte lasermethoden zijn de Q-switched (QS) ruby laser en de QS Nd:YAG laser. Er zijn ook combinaties gebruikt, eerst verwijderen van de epidermis met de CO2 laser, gevolgd door behandeling met de Q-switched ruby laser.
Ook dermabrasie is toegepast, met wisselend succes. Bij dermabrasie is het moeilijk om gecontroleerd de juiste diepte te bereiken en er kan littekenvorming of hypopigmentatie ontstaan.


patientenfolder


Referenties
1. Manuskiatti W, Sivayathorn A, Leelaudomlipi P, Fitzpatrick RE. Treatment of acquired bilateral nevus of Ota-like macules (Hori's nevus) using a combination of scanned carbon dioxide laser followed by Q-switched ruby laser. J Am Acad Dermatol 2003;48:584-591.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

02-04-2022 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 D22.3 Melanocytaire naevi van overige en niet gespecificeerde delen van aangezicht: naevus van Hori
ICD10 D22.3 Melanocytic naevi of other and unspecified parts of face: Hori nevus
SNOMED 109269004 Melanocytic nevus of face [specific SNOMED term missing]
DBC 15 Naevi (alle vormen)