NAEVUS VAN OTA (NAEVUS FUSCOCOERULEUS OPHTHALMOMAXILLARIS) home ICD10: D22.3

De naevus van Ota (Ota's nevus, naevus fuscocoeruleus ophthalmomaxillaris) is een blauwgrijze of blauwzwarte verkleuring (als een mongolenvlek) in het gebied van de eerste of tweede trigeminus tak. Conjunctiva en iris kunnen blauw of bruin verkleurd zijn. Komt vrijwel alleen bij Oosters (Aziatisch) ras voor. De naevus van Ota behoort samen met de naevus van Ito (schouderblad) en de mongolenvlek (laag op de rug) tot de dermale melanosen. Het pigment ligt diep in de dermis en hierdoor verschuift de kleur van bruin naar blauw. In een naevus van Ota kan een melanoom ontstaan (zelden, vooral bij niet-Aziatische achtergrond). In een naevus van Ito ontstaat vrijwel nooit een melanoom. Als het oog meedoet bij een naevus van Ota dan is het verstandig om éénmalig de oogboldruk te laten meten door een oogarts of opticiën, die kan verhoogd zijn. De naevus van Ota kan voorkomen samen met vasculaire afwijkingen, bijvoorbeeld een naevus flammeus. Dit word phakomatosis pigmentovascularis genoemd, subtype phakomatosis cesioflammea.

Naevus van Ota, Ota's nevus Naevus van Ota, Ota's nevus
naevus van Ota naevus van Ota

Naevus van Ota, Ota's nevus Naevus van Ota, Ota's nevus
naevus van Ota naevus van Ota


Therapie:
Meestal geen, eventueel laserbehandeling (moeilijk op deze locatie rond het oog). De naevus van Ota en de naevus van Ito kunnen worden behandeld met pigmentlasers zoals de Q-switched (QS) ruby laser (QSRL, 694 nm), de QS Nd:YAG laser (1064 nm), de QS alexandrite laser (QSAL, 755 nm) en de fractionated Nd:YAG laser (1440 nm).

Alex Trivantage laser (Candela)Alex Trivantage laser 532-755-1064 nm (Candela)


patientenfolder


Referenties
1. Polder KD, Landau JM, Vergilis-Kalner IJ, Goldberg LH, Friedman PM, Bruce S. Laser eradication of pigmented lesions: a review. Dermatol Surg 2011;37(5):572-595. PDF


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 D22.3 Melanocytaire naevi van overige en niet gespecificeerde delen van aangezicht: naevus van Ota
ICD10 D22.3 Melanocytic naevi of other and unspecified parts of face: oculocutaneous melanocytic nevus (nevus of Ota)
SNOMED 254817005 Oculocutaneous melanocytic nevus
DBC 15 Naevi (alle vormen)