NAEVUS van REED (PIGMENTED SPINDLE CELL NEVUS) home ICD10: D23.9

Reed's nevus (pigmented spindle cell nevus) wordt door sommige beschouwd als een aparte entiteit, en door anderen als een gepigmenteerde variant van een Spitz naevus. Klinisch is het een donkerbruin tot zwarte regelmatige naevus, 1.5-10 mm groot, vlak of licht verheven. De rand kan rafelig zijn, met fijne uitlopers die vooral met dermatoscopie goed te zien zijn en er uit zien als een 'exploderende ster' (starburst pattern). De naevi ontstaan rond het 24e jaar, meestal aan de extremiteiten, vaker bij vrouwen dan bij mannen. Histologisch ziet men bundels van slanke spoelcellen, in een regelmatig patroon, meestal beperkt tot de epidermis, en met veel pigment. De patholoog Ackerman beschouwde de door Reed beschreven naevus als een aparte entiteit en noemde als belangrijkste onderscheid met een Spitz naevus de kleine nuclei, de monomorfe ovale vorm van de spoelcellen, en de beperking van de laesie tot de epidermis en papillaire dermis.


Naevus van Reed (gepigmenteerde spoelcel naevus) Naevus van Reed (gepigmenteerde spoelcel naevus) Naevus van Reed (gepigmenteerde spoelcel naevus)
naevus van Reed starburst pattern naevus van Reed

Naevus van Reed (gepigmenteerde spoelcel naevus) Histologie naevus van Reed Histologie naevus van Reed
PA naevus van Reed ingescande coupe (zoom) ingescande coupe (zoom)

PA-Foto links: Michael Bonert (Nephron) - Wikimedia (Creative Commons License 3.0).Kenmerken: Spitz naevus: Reed naevus:
man / vrouw gelijk vooral vrouwen
leeftijd < 10 jaar 25 (3-66) jaar
voorkeurslokalisatie gelaat, nek, bovenbeen extremiteiten
kleur roze, rood, bruin, zwart egaal donkerbruin tot zwart
vorm bolvormig vlak
PA epitheloidcellen en spoelcellen spoelcellen, slank, kleine nuclei


DD: Spitz naevus, atypische (dysplastische) naevus, STUMP (Spitzoid tumor of uncertain malignancy), melanoom, blue naevus, gepigmenteerd basaalcelcarcinoom. Zie ook overzicht naevi, macula en tumoren.

Therapie:
mes Excisie in toto.
De eerste excisie is vaak diagnostisch, met een marge van 2-3 mm, om een melanoom of atypische naevus uit te sluiten. Indien de patholoog het beschouwt als een gepigmenteerde spoelcel naevus, zonder enige twijfel, en zonder atypische kenmerken, en als de marges vrij zijn, dan kan het daarbij blijven. Indien de randen niet vrij zijn, of indien er atypische kenmerken zijn of twijfel, is re-excisie met een marge van 5-10 mm nodig.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 D22.9 Melanocytaire naevi, niet gespecificeerd: naevus van Reed (gepigmenteerde spoelcelnaevus)
ICD10 D22.9 Melanocytic naevi, unspecified: spindle cell nevus of Reed
SNOMED 254812004 Spindle cell nevus of Reed
DBC 15 Naevi (alle vormen)